Начало » Препоръки за добър детски имунитет

Препоръки за добър детски имунитет

д-р Йорданка Паскалева

Педиатър, детски гастроентеролог

д-р Йорданка Паскалева – Педиатър, детски гастроентеролог

Детският имунитет

Имунитетът се развива с възрастта. Още вътреутробно бебето започва да развива своя имунитет. След раждането си то има вроден имунитет, а след срещата си с околния свят и първите инфекции, започва развитието на придобития имунитет. Важно е, как е родено детето, дали е кърмено, средата в която се отглежда, как и с какво се храни.

Как функционира имунитета?

Добрият имунитет идва с добрата грижа за него! Общо казано имунитета е защитата на организма – съвкупност от клетки, тъкани, органи. Те се стремят да защитят организма и да поддържат равновесие – хомеостаза.  Имунната система се нуждае от множество специфични микронутриенти, включително витамини A, D, C, E, B6 и B12, фолат, цинк, желязо, мед и селен, които играят жизненоважна роля на всеки етап от имунния отговор.

Адекватните количества  от хранителни нутриенти са от съществено значение за осигуряване на правилното функциониране на имунните клетки и физическите бариери. Въпреки това, дневният прием на микроелементи необходим за поддържане на имунната функция, може да бъде по-висок от настоящите препоръчителни хранителни добавки. При инфекция нуждата от микроелементи  винаги е повишена.

Какво носят плодовете и зеленчуците на организма?

Зеленчуците са източник на витамини, минерали и антиоксиданти, които са от съществено значение за поддържане на имунната система. Витамин С е мощен антиоксидант, който предпазва всички клетки от увреждане. Витамин А играе главна роля в развитието и поддържането на Т и В лимфоцитите. Витамин Е предпазва имунните клетки от свободни радикали.

Плодове, богати на витамин C са – портокал, грейпфрут, мандарини, ягоди, киви, райска ябълка, банани, ананас, нар, круши.

Ананасът освен, че е богат на витамин C, той е антиоксидант и има противовъзпалителен ефект.

Райската ябълка е плод , който е богат на витамин А и спомага за засилване на имунната функция, поддържане на доброто зрение, както и за здравето на сърцето и правилното функциониране на бъбреците.

А от зеленчуците богати на витамин С, дори повече от портокалите са чушките.

За пример:

За да си набавим необходимата доза Витамин C от портокала, трябва да консумираме поне 2-3бр. дневно.

Плодовете е добре да се консумират цели, а не под формата на сок и фреш, защото освен витамините, така се приемат и фибрите.

Да бъде един имунитет добър е необходимо:

  1. Достатъчно покой и сън – детският организъм  възстановява съпротивителните си сили докато е в покой. Спрямо възрастта на детето се определят и нуждите от сън, обичайно те са между 9-12 часа за денонощие.
  2. Достатъчно физическа активност – чести разходки на открито, в планината, сред природата.
  3. Средата на живот на детето влияе на имунитета – колкото по-стресирано и неспокойно е едно дете, толкова по-често боледува. Стресът въздейства върху нивата на кортизол и адреналин, а повишените им нива действат зле на имунитета.
  4. Прекомерната стерилност също действа неблагоприятно на имунитета.
  5. Закаляването е от съществена роля за добрия имунитет – разходки навън, въздушни бани, водни бани – с обтривания, постепенно сваляте градусите до 28гр за няколко месеца, ходене боси през лятото.
  6. Прием на достатъчно вода.
  7. От съществено значение е и разнообразното, балансирано и здравословно хранене – достатъчно прием на протеини, минерали, витамини. Зимно време организма има повишен риск от развитие на заболявания, затова е от съществено значение да се храним с повече цитрусови плодове, които са богати на витамин С.

Винаги предлагайте на децата си плодове и зеленчуци, консумирайте и вие, бъдете им за пример!

Въпреки това, понякога е трудно да накараме по-малките деца да консумират достатъчно разнообразни плодове и зеленчуци, затова трябва да подсилим имунитета им по-друг начин.

За тази цел, спокойно може да се доверите на Имунофорс за деца, който е с богат състав: съдържа витамин С от ацерола, Патентован комплекс съдържащ 100% концентриран природен Бета глюкан LENTINEX, изолиран чрез ферментация от Lentinula edodes – гъби Shiitake, ехинацея, цинк, черен бъз.

Спазвайте препоръките за добър имунитет, но не забравяйте, че в допълнение към тях може да включите и Имунофорс за деца. Той дава защита и спокойствие на цялото семейство!

Задайте вашият въпрос към специалиста

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *