Начало » Препоръки за добър детски имунитет

Препоръки за добър детски имунитет

д-р Йорданка Паскалева

Педиатър, детски гастроентеролог

д-р Йорданка Паскалева – Педиатър, детски гастроентеролог

Детският имунитет

Имунитетът се развива с възрастта. Още вътреутробно бебето започва да развива своя имунитет. След раждането си то има вроден имунитет, а след срещата си с околния свят и първите инфекции, започва развитието на придобития имунитет. Важно е, как е родено детето, дали е кърмено, средата в която се отглежда, как и с какво се храни.

Как функционира имунитета?

Добрият имунитет идва с добрата грижа за него! Общо казано имунитета е защитата на организма – съвкупност от клетки, тъкани, органи. Те се стремят да защитят организма и да поддържат равновесие – хомеостаза.  Имунната система се нуждае от множество специфични микронутриенти, включително витамини A, D, C, E, B6 и B12, фолат, цинк, желязо, мед и селен, които играят жизненоважна роля на всеки етап от имунния отговор.

Адекватните количества  от хранителни нутриенти са от съществено значение за осигуряване на правилното функциониране на имунните клетки и физическите бариери. Въпреки това, дневният прием на микроелементи необходим за поддържане на имунната функция, може да бъде по-висок от настоящите препоръчителни хранителни добавки. При инфекция нуждата от микроелементи  винаги е повишена.

Какво носят плодовете и зеленчуците на организма?

Зеленчуците са източник на витамини, минерали и антиоксиданти, които са от съществено значение за поддържане на имунната система. Витамин С е мощен антиоксидант, който предпазва всички клетки от увреждане. Витамин А играе главна роля в развитието и поддържането на Т и В лимфоцитите. Витамин Е предпазва имунните клетки от свободни радикали.

Плодове, богати на витамин C са – портокал, грейпфрут, мандарини, ягоди, киви, райска ябълка, банани, ананас, нар, круши.

Ананасът освен, че е богат на витамин C, той е антиоксидант и има противовъзпалителен ефект.

Райската ябълка е плод , който е богат на витамин А и спомага за засилване на имунната функция, поддържане на доброто зрение, както и за здравето на сърцето и правилното функциониране на бъбреците.

А от зеленчуците богати на витамин С, дори повече от портокалите са чушките.

За пример:

За да си набавим необходимата доза Витамин C от портокала, трябва да консумираме поне 2-3бр. дневно.

Плодовете е добре да се консумират цели, а не под формата на сок и фреш, защото освен витамините, така се приемат и фибрите.

Да бъде един имунитет добър е необходимо:

 1. Достатъчно покой и сън – детският организъм  възстановява съпротивителните си сили докато е в покой. Спрямо възрастта на детето се определят и нуждите от сън, обичайно те са между 9-12 часа за денонощие.
 2. Достатъчно физическа активност – чести разходки на открито, в планината, сред природата.
 3. Средата на живот на детето влияе на имунитета – колкото по-стресирано и неспокойно е едно дете, толкова по-често боледува. Стресът въздейства върху нивата на кортизол и адреналин, а повишените им нива действат зле на имунитета.
 4. Прекомерната стерилност също действа неблагоприятно на имунитета.
 5. Закаляването е от съществена роля за добрия имунитет – разходки навън, въздушни бани, водни бани – с обтривания, постепенно сваляте градусите до 28гр за няколко месеца, ходене боси през лятото.
 6. Прием на достатъчно вода.
 7. От съществено значение е и разнообразното, балансирано и здравословно хранене – достатъчно прием на протеини, минерали, витамини. Зимно време организма има повишен риск от развитие на заболявания, затова е от съществено значение да се храним с повече цитрусови плодове, които са богати на витамин С.

Винаги предлагайте на децата си плодове и зеленчуци, консумирайте и вие, бъдете им за пример!

Въпреки това, понякога е трудно да накараме по-малките деца да консумират достатъчно разнообразни плодове и зеленчуци, затова трябва да подсилим имунитета им по-друг начин.

За тази цел, спокойно може да се доверите на Имунофорс за деца, който е с богат състав: съдържа витамин С от ацерола, Патентован комплекс съдържащ 100% концентриран природен Бета глюкан LENTINEX, изолиран чрез ферментация от Lentinula edodes – гъби Shiitake, ехинацея, цинк, черен бъз.

Спазвайте препоръките за добър имунитет, но не забравяйте, че в допълнение към тях може да включите и Имунофорс за деца. Той дава защита и спокойствие на цялото семейство!

17 коментара за “Препоръки за добър детски имунитет”

 1. Здравейте, имам дете на 2 г и 6м., ходи на ясла и често боледув през седмица, много съм притеснена, нормално ли е това. През юни очаквам второ бебе и много ме е страх как ще го предпазя. Трябва ли да спра каката от ясла, но не ми се иска да го правя защото искам да се научи да говори, все още не може. Всеки един съвет ще ми е от голяма помощ. Благодаря

  1. д-р Паскалева

   Започването на ясла е свързано с често боледуване по ред причини – повече контакти, затворено пространство, по-различна храна, няма такава физическа активност. Тръгването на ясла също така е свързано с голям стрес, което повишава кортизоловите нива, което действа неблагоприятно на имунитета. Говорете й колко е хубаво там, колко неща ще научи, колко приятели ще има. Започването обикновено се случва през есенно-зимния сезон, когато е повишена заболеваемостта! Нормално е детето да боледува 8-10 пъти, така че няма причина за тревога, важно е и как боледува – ако има над 2 пневмонии, или над 4 отита се препоръчва консултация с имунолог и да се търси причина! Опитайте да пивишите имунитета на детето с повече плодове, повече игри навън, повече разходки на Витоша уикендите! През този сезон вече няма смисъл да се спира от ясла, но скоро да не я пускайте от септември – до март 2-3год. Бебетата са практически защитени, когато са на кърма през първите 4-6мес, така че не се притеснявайте. Разбира се препоръчваме да се започне приема на Имунофорс сироп от м.септември до м.февруари.

 2. Здравейте имам две момчета баткото е на 4 а малчо е на 3 какво ли не съм използвала са имунната система но няма ефект кажете вие какво да им давам

  1. д-р Паскалева

   Доверете се на Имунофорс сироп, опитайте продукта, но го започнете и го давайте поне 2 месеца. Продуктът е с много богат състав: ехинацея, витамин C – ацерола, цинк, бета глюкан и черен бъз.

   1. Албена Кирчева

    Здравейте.
    Имам дете на 3 год. От както е на градина 4 дни ходи и 10 дни е болна. Какво препоръчвате?
    Имунофорс непрестанно ли се дава от семтември до февруари или се прави почивка? Също така регистриран медицински продукт ли е ?

    1. д-р Паскалева

     Здравейте! Напълно разбираемо е това да е 4 дни на градина и 10-15 вкъщи! Детето се среща с нови хора, повечето деца в градината не се извеждат достатъчно навън, в затворено помещение са, храната е различна, не тази, която детето е свикнало да консумира, кръгът от хора е друг, вирусите са повече и стресът за детето е голям, а това действа неблагоприятно върху имунитета на детето.
     Препоръчвам прием на Имунофорс за 2 месеца, 1 месец почивка, като при първи симптоми вдигате дозата 2х5мл. Продуктът е регистриран като хранителна добавка, но бета глюкана в него е много добър lentinex внася се от Норвегия! И е одобрен от ЕС.

     1. Много ви благодаря д-р Паскалева.
      А когато боледуването е толкова често, редно ли е детето да се спре от детска градина?
      Когато не посещава , има контакт с други деца на вън , но не боледува, така както докато е на градина.
      Може ли летните месеци да се направи имунопрофилактиката?

     2. д-р Паскалева

      Здравейте, Албена! По важно е здравето на детето ви, така че – да, препоръчвам спиране от градина, особено ако боледува тежко детето! Лятото не е подходящо, профилактика може да се започне от края на месец август и да се продължи поне до края на месец октомври дори до месец Ноември, 1 месец пауза и отново 2-3месесеца.

 3. Ивона Иванова

  Благодаря за отговора на предишния ми въпрос. Може ли да ми кажете как да се справя със задна хрема при дъщеря ми на 2ги6м. Вече 2 месеца се борим с нея, какво ли не съм пръскала в носа, даже вече мисля, че я боли и може би да не си е загубила обонянието. През деня нищо и няма,ако прекашля 2-3пъти,но вечер и на обяд като легне да спи и започва да кашля, по скоро да се дави и носа и е запушен през повечето време диша през устата и като се събуди пак започва да кашля. Правя често промивки със солен разтвор и издърпвам с прахосмукачка, но не излиза секрет. Няма бактерия в носа, няма доказана алергия, няма проблем със сливиците. От какво се получава тази задна хрема? Отшумява за седмица, две може би докато мине ефекта на изписаните лекарства и след това пак се появява, има ли изобщо лечение за нея.

  1. д-р Паскалева

   Здравейте, Ивона! Пуснете отново носен секрет! Ако и този път е чист няма бактериален растеж, съветвам да обърнете внимание на някои неща: има ли често хълцане, оригване след нахранване, има ли позиви и оплаквания от газене, или нещо кисело в гърдите, гърлото, защото казвате, че оплакванията са предимно в легнало положение? Ако отговорът е не, съветвам да започнете промивки на носа х 4 пъти на ден, винаги преди лягане. Правете инхалации х 3 на ден с физ.р-р и в носа. Започнете грип стоп капки 3х2 капки за 7 дни, рупафин 1х2.5мл за 10 дни.

 4. Здравейте, имам дете на 9год и на 4 год. Голямото дете ходи на училище, но по малкото не съм го пуснала понеже много боледува.. Не спира.. Постоянно е на антибиотик всеки месец. Не мога да си обесня причината.. Като в омагьосан кръг се върти първо каката, после малкото а накрая и аз..

  1. д-р Паскалева

   Здравейте, Каролина! Напълно обяснимо е когато има един болен всички да са болни след няколко дни, хубавото е, че вие и баткото би трябвало да боледувате доста по -леко. Детето на 4год независимо, че не ходи на градина, всяка една инфекция е нормално да поразява и него! Но не е нормално да приема всеки месец антибиотик, съветвам ви да направите консултация с имунолог и да изследва имунен статус ! Преди да правите консултация разбира се може да опитате Имунофорс , за вас сашета, а за децата сироп !

 5. Светлана

  Здравейте, д-р Паскалева ,детенцето ми е на 3
  И 7 месеца,имаше чревна инфекция всичко започна, че в един ден яде пуканки,царевица,шоколад и тн…яде вредни неща с една дума…на другата сутрин повръщане разстройство и силни болки ниско долу минахме на диета еспумизан и свещички за повръщане… заздрави се след няколко дни захранване леко по -леко яде малко шоколад и пак същото ,но този път по неприятно беше…пихме прахчета и сега отново на диета исках да запазя час при вас но в супердок нямаше скоро .Коремчето и се поооправя,но искам да ви попитам при силни болки в коремчето какво мога да и давам освен бускулизин…?

  1. д-р Паскалева

   Здравейте! На тази възраст шоколадът и пуканките не са препоръчителни храни! Раздразнили сте колона-червото и стомаха и затова после след прием на шоколад отново е реагирало детето. Обърнете внимание има ли сутрешно гадене, боркета кога е , редовна ли е дефекацията. Бусколизинът е добър вариант, иначе може хомеопатия спаскоприл и окоубака д 30. За съжаление часовете бързо ми се пълнят, но винаги може да ми пишете в healee. Ако е нещо спешно ще намеря начин да ви прегледам.

 6. Здравейте, д-р Паскалева!
  Възможно ли е Имунофорс да бъде комбиниран с Бронховаксом при дете на 2г. и 5 м. Удачна ли е подобна комбинация преди започване на детска градина?

  1. д-р Паскалева

   Категорично да! Те са на друг принцип и съветвам да го започнете от края на месец август до края на месец октомври, като Бронховаксом си има друга схема 10 пие, 20 почива и така 3 месеца.

Задайте вашият въпрос към специалиста

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *