Начало » Мнението на вашия хематолог

Мнението на вашия хематолог

д-р Атанас Банчев ДМ

Детски хематолог
в Клиника по детска клинична хематология и онкология
Университетска Болница Царица Йоанна – ИСУЛ

Д-р Атанас Банчев ДМдетски хематолог в Клиника по детска клинична хематология и онкология Университетска Болница Царица Йоанна – ИСУЛ

Желязо и как влияе дефицита на желязо на организма

Желязото е основен микроелемент за човешкия организъм и има особена важност за развитието на бебетата. Една от основните задачи на желязото е производството на хемоглобин – съставната част на червените кръвни клетки, която е отговорна за преноса на кислород в организма. Всяка клетка в тялото, независимо колко е малка, се нуждае от кислород, за да живее, поради което хемоглобинът и желязото, необходимо за производството му, са толкова важни.

Количеството желязо, от което се нуждае всеки човек, зависи от възрастта и размера на тялото му, което означава, че децата се нуждаят от различни количества желязо през различните етапи от развитието си. Защо бебетата се нуждаят от повече желязо, когато са на около 6 месеца? Бебетата се раждат със запас от желязо, който се изразходва бавно в хода на израстването им. Този запас от желязо (жлезни депа) обикновено се изчерпва около 6-месечна възраст, което означава, че бебетата трябва да получават повече желязо от храната си по това време. До този момент бебетата си набавят достатъчно желязо от депата. Жените, които очакват дете, винаги трябва да изследват нивата си на желязо, за да се уверят, че имат достатъчно желязо за себе си и за нероденото си дете.

Около 6-ия месец, когато бебетата се нуждаят от повече желязо, те го получават от твърдата храна. Знаете ли, че бебетата се нуждаят от повече желязо, отколкото бащите им? Поради бързия растеж през първата година от живота си бебетата консумират желязо много по-бързо от възрастните. Бебетата на възраст 6-12 месеца се нуждаят от толкова много желязо поради бързия си растеж и развитие. Желязото дава на бебетата необходимата енергия и позволява пренасянето на кислород през червените кръвни клетки за нормален растеж и развитие. Ако бебето ви не получава достатъчно желязо с храната, то може да развие железен дефицит. Това от своя страна може да означава, че до клетките не достига достатъчно кислород, за да се осигури адекватното им функциониране.

Признаци на дефицит на желязо при бебетата:

 • Загуба на апетит
 • Апатия
 • Недостиг на въздух
 • Прекомерно изпотяване
 • Забавяне на растежа и развитието
 • Проблеми със съня

Хранителни добавки при дефицит на желязо

Ако смятате, че детето Ви има дефицит на желязо, трябва да се обърнете към детски хематолог. Ако установи дефицит на желязо, хематологът ще предпише железен препарат . Проферон съдържа лесно абсорбиращо се двувалентно желязо в течна форма и се отличава с много добри вкусови качества, което го прави лесен избор от ранна детска възраст. Хранителната добавка се предлага като Проферон саше и Проферон за деца.

Пероралното добавяне на желязо е ефективно при по-голямата част от децата с железен недоимък. Възможно е да се появят странични ефекти, но те никога не са опасни. Необходимо е подробно обучение и информиране на семейството за възможните странични ефекти (запек, първоначално известно дразнене на горния храносмилателен тракт, оцветяване на зъбите) в началото на терапията, за да се подобри приемането на терапията.

Преди да се започне перорална терапия с желязо, приоритетно трябва да се коригира основният хранителен проблем, т.е. да се въведе твърда храна на 6-месечна възраст при кърмените деца и да се намали приемът на краве мляко при по-големите деца. При подрастващите препоръчваме да се намали приемът на черен или студен чай, безалкохолни напитки или добавки от фитати, оксалати и др. Педиатрите трябва да са запознати с вегетарианските/веганските диети и да предоставят хранителни консултации, когато е необходимо.

24 коментара за “Мнението на вашия хематолог”

 1. Стелиана Испирова

  При майка с таласемия по-голяма ли е вероятността бебето да развие железен дефицит?

  1. д-р Банчев

   Не. Няма връзка между носителството на таласемия при майката и развитието на железен дефицит при детето. Макар да си приличат в кръвната картина, двете състояния нямат еднаква природа.

   Поздрави

 2. Иванка Атанасова

  Здравейте, бебето ми е на 9 месеца, отказва да се храни от самото раждане, много трудно приема адаптирано мляко, опитах да въведа пюрета и каши, но без особен успех, давам пюре от тиква и синя слива, друго не иска изобщо да пробва, количеството мляко което приема е изключително малко(между 60 и 120 мл) идея нямам как да я храня вече , водена е при детски гастроентеролог, злояда каза че е, няма здравословен проблем

  1. д-р Банчев

   Изследвайте ПКК и феритин от пръстчето и с резултатите се обърнете към д-р Банчев за фактически преглед в МЦ “Малчовците” или он-лайн в Хийли.

   Поздрави

 3. Пламена Станчева

  Здравейте! Майка съм на седеммесечно бебе. По време на бременността открих, че имам нисък хемоглобин и дефицит на B12. При направени кръвни изследвания хемоглобинът на сина ми излезе 111 и личният му лекар предписа прием на Малтофер 20 капки дневно. Според Вас има ли повод за притеснение, нужен ли е прием на лекарството? Желателно ли е да направим консултация с детски хематолог? Благодаря!

  1. д-р Банчев

   Изследвайте ПКК и феритин от пръстчето и с резултатите се обърнете към д-р Банчев за фактически преглед в МЦ “Малчовците” или он-лайн в Хийли.

   Поздрави

 4. Иванова

  Дайте примери кои храни са най-богати на желязо и следва задължително да присъстват в храната на бебето/детето?

 5. Даниела Стефанова

  При дете което се захранва по метода на ЗВБ, кои храни най-често трябва да се предлагат и в какво количество ежедневно, ако детето се храни добре и с нормалните количества храна за възрастта…..за да сме сигурни че приема достатъчно желязо. Не знам защо смятате, че по този метод захранването става бавно….?

  1. д-р Банчев

   Богатите на желязо храни са – жълтък, червено месо, риба, донякъде овес. Можете да сте сигурни, че желязото е достатъчно, ако давате профилактично железен препарат. Друга сигурност за съжаление, няма.
   Става по-бавно, защото практиката и науката го показват.

   Поздрави

 6. Здравейте! На какво може да се дължи жълтеникава кожа при дете на 1год. И 4 месеца? Най вече по ходилата и по дланите. Лекарите при който съм ходила го отдават на прекомерното ядене на моркови и тиква. Ще съм благодарна да чуя и вашето мнение.Благодаря и приятен ден.

  1. д-р Банчев

   Състоянието няма връзка с профилактиката на железния дефицит. Необходима е фактическа консултация.

   Поздрави

 7. Здравейте,
  Искам да попитам за изследване на нивата на желязо на бебенце, което е на 7 месеца, от пръст или от вена се взима кръв.

  1. д-р Банчев

   Желязо се изследва задължително от венозна кръв. От пръст може да се изследва феритин, който е достатъчно адекватен показател за желязното състояние на организма.

   Поздрави

   1. Какви са стойностите на Феритин и хемоглобин, които трябва да има бебе на 5 месеца, дете на 1,6 г. и дете на 3, 6г.

    1. д-р Банчев

     Здравейте,

     Добре е стойностите на феритина да бъдат обсъждани в съответствие с пълната информация за детето, както и при наличие на ПКК, направена едноактно с феритина. Много е трудно да се посочи конкретна референтна стойност, тъй като в интернационален мащаб номограми липсват. Реално феритин от около 25 е долнограничен.

 8. Фани Алшабаб

  Здравейте имам бебе на 2 месеца.При ПКК хемоглобина му беше 102.Личната докторка иска да го изследваме пак ,но кръвта е взимане от петичката.Силно се притесних.Аз винаги съм била с висок хемоглобин 144 по време на бременността беше 136.Какво трябва да направя ?

  1. д-р Банчев

   Здравейте,
   По начало между 2 и 6-тия месец физиологично нивата на хемоглобина са най-ниски, това в така наречената “трименон редукция”, но е важно находките да се интерпретират в цялост.

 9. Здравейте!Майка съм на бебенце на 1 годинка .На изследванията, който правихме за тази възраст хемоглобина ни беше110.Смята те ли че има за какво да се притесняваме?

  1. д-р Банчев

   Здравейте! Стойността не изглежда притеснителна. Все пак е много трудно да се изкаже, каквото и да е мнение само при представена една конкретна стойност.

 10. Здравейте,
  Феритин 52,42ng/ml при референти стойности 21,81 до 274, 66 повод ли е за притеснение? Ако да какво ще ме посъветвате?
  Пробата е взета от пръста.

  1. д-р Банчев

   Здравейте, трудно е да се каже, при положение, че липсват допълнителни данни или информация. Но, ако детето е здраво, стойността в задоволителна.

   1. Детето е здраво, но има проблеми с нощния сън. Вече е на 1,2г и никога не е спал спокойно цяла нощ. Събужда се по 3,4 пъти.
    Пкк също е правена като хемоглобин е 124 в граници 100 до 150. MCV е 82 в граници 73-113, mch е 27. 2 в граници 26,5 до 32
    Според вас ок ли са тези резултати?

 11. Фани Алшабаб

  Здравейте д-р Банчев.Ние сме ваши пациенти.Идвали сме при вас с бебе Матей Андон.Бяхме на 3 месеца при вас и хемоглобина му беше 104.Тогава ни казахте ,че детето си е супер и не виждате смисъл от желязо и ако решим да даваме по 5 капки малтофер.Сега бяхме на преглед за 6 месеца и хемоглобина ни е 88.Включиха ни спешно малтофер 9 капки.Вие какво бихте включили към тези капки.Благодаря ви.И каква може да е причината за този спад.Благодаря ви

Задайте вашият въпрос към специалиста

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *