Начало » Мнението на вашия педиатър

Мнението на вашия педиатър

д-р Павлина Темнялова-Лозанова

Педиатър, общопрактикуващ лекар

Д-р Павлина Темнялова-Лозанова е общопрактикуващ лекар в АГП ПИМП „Чайка“ООД, Варна. Тя е педиатър с над 25-годишна практика, а през последните 16 години работи и като специалист по обща медицина.

Детско развитие и имунитет

Детското развитие е сложен процес, свързан с непрекъснати взаимодействия между гените на индивида и околната среда. През първите 2-3 години от живота детският организъм се развива много бързо и е най-чувствителен към външни влияния. Това е времето, в което детето постепенно излиза от домашната среда, започва да общува повече със своите връстници. Освен това то посещава детски заведения, където по-големите колективи предполагат по-голяма вероятност от среща с неблагоприятни въздействия на болестотворни вируси и бактерии. Ето защо в този период изключително важно е пълноценното хранене, което способства за оптималния растеж и правилното социално, емоционално и умствено развитие. В амбулаторната педиатрична практика ежедневно се сблъскваме както с болни, така и със здрави деца.

Постоянно наблюдаваме детското физическо и нервно-психическо развитие, както и диагнозата и лечението на острите и хронични заболявания. Целта на това е да предотвратим хоспитализиране и сме непрекъснато поставени в ситуация да търсим подходящи средства, които да поддържат в оптимално състояние имунната система на детето. Този процес има отношение както към изготвяне на профилактични програми при здрави или често боледуващи деца. Освен това касае изготвяне на програми за подпомагане на собствените съпротивителни сили след прекарани остри инфекции във възстановителния период. Винаги имаме нужда от ефективно работещи продукти, които скъсяват периода на боледуване и осигуряват на нашите малки пациенти дългосрочна защита от инфекции.

Хранителна добавка за имунитет – наблюдение

Бих искала да споделя моя опит с Хранителна добавка – Имунофорс – сироп за деца, като средство за поддържане и укрепване на естествения имунитет. Той представлява иновативен комплекс от растителни съставки с добавени витамин С от ацерола и цинк. Допринася за правилното функциониране на имунната система при деца. Ацеролата (тропическа вишна) е плод с високо съдържание на витамин С (100 г – 1600 мг). Подобрява работата на имунната система и участва в много имунни процеси, мощен антиоксиант е. Витамин С е отговорен за доброто състояние на кожата и лигавиците, създава бариера срещу външните фактори, необходим е за усвояване на желязото, формирането на костите и зъбите.

Черният бъз съдържа редица биоактивни субстанции – флавоноиди, антоцианини и антиоксиданти, витамини А и С. Ехинацеята пък е известна с високото си ниво на глюкопротеини и цикориева киселина, полизахариди, инулин, феноли. Продуктът съдържа и бетаглюкан Lentinex от Lentinula edodes (гъби шейтаки), патентован от gluca Nova. Той е полизахарид, който влияе благоприятно върху макрофагите. Подобрява работата на имунната система чрез увеличаване на броя на лимфоцитите, отговорни за синтеза на антитела. Цинкът е микроелемент, отговорен за правилното функциониране на неутрофилите и лимфоцитите, предпазва от оксидативен стрес. Дозировката за деца от 3 до 7 год. е 5 мл, един път дневно, от 7 до 10 год. – по 5 мл, 2 пъти дневно, над 10 год. – по 5 мл, 3 пъти дневно.

Резултати от наблюдението

В наблюдението бяха включени около 30 деца на възраст от 3 до 10 годишна възраст, които приемаха сиропа в продължение на три месеца с много добър отговор. При половината от тях приемът започна по време на остро заболяване, докато при другата половина сиропът бе назначен с профилактична цел. Обратната връзка от родителите на малките ми пациенти показа, че те единодушно отчитат ползата от продукта по отношение намаляване честотата на инфекции на горни и долни дихателни пътища и че децата го харесват на вкус. Не са ми споделени странични реакции, или непоносимост към Имунофорс сироп.

Задайте вашият въпрос към специалиста

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *