Начало » Мнението на вашия педиатър

Мнението на вашия педиатър

д-р Павлина Темнялова-Лозанова

Педиатър, общопрактикуващ лекар

Д-р Павлина Темнялова-Лозанова е общопрактикуващ лекар в АГП ПИМП „Чайка“ООД, Варна. Тя е педиатър с над 25-годишна практика, а през последните 16 години работи и като специалист по обща медицина.

Детско развитие и имунитет

Детското развитие е сложен процес, свързан с непрекъснати взаимодействия между гените на индивида и околната среда. През първите 2-3 год. от живота детският организъм се развива много бързо и е най-чувствителен към външни влияния. Това е времето, в което детето постепенно излиза от домашната среда, започва да общува повече със своите връстници. Освен това то посещава детски заведения, където по-големите колективи предполагат по-голяма вероятност от среща с неблагоприятни въздействия на болестотворни вируси и бактерии. Ето защо в този период изключително важно е пълноценното хранене, което способства за оптималния растеж и правилното социално, емоционално и умствено развитие. В амбулаторната педиатрична практика ежеднево се сблъскваме както с болни, така и със здрави деца.

Постоянно нблюдаваме детското физическо и нервно-психическо развитие, както и диагнозата и лечението на острите и хронични заболявания. Целта на това е да предотвратим хоспитализиране и сме непрекъснато поставени в ситуация да търсим подходящи средства, които да поддържат в оптимално състояние