Начало » Мнението на вашия педиатър

Мнението на вашия педиатър

д-р Павлина Темнялова-Лозанова

Педиатър, общопрактикуващ лекар

Д-р Павлина Темнялова-Лозанова е общопрактикуващ лекар в АГП ПИМП „Чайка“ООД, Варна.

Тя е педиатър с над 25-годишна практика, а през последните 16 години работи и като специалист по обща медицина.

Детското развитие е сложен процес, свързан с непрекъснати взаимодействия между гените на индивида и околната среда. През първите 2-3 год. от живота детският организъм се развива много бързо и е най-чувствителен към външни влияния. Това е времето, в което детето постепенно излиза от домашната среда, започва да общува повече със своите връстници, посещава детски заведения, където по-големите колективи предполагат по-голяма вероятност от среща с неблагоприятни въздействия на болестотворни вируси и бактерии. Ето защо в този период изключително важно е пълноценното хранене, което способства за оптималния растеж и правилното социално, емоционално и умствено развитие. В амбулаторната педиатрична практика ежеднево се сблъскваме както с болни, така и със здрави деца. Наблюдението върху тяхното физическо и нервно-психическо развитие, както и диагнозата и лечението на острите и хронични заболявания с цел да предотвратим хоспитализиране, непрекъснато ни поставят в ситуация да търсим подходящи средства, които да поддържат в оптимално състояние имунната система на детето. Този процес има отношение както към изготвяне на профилактични програми при здрави или често боледуващи деца, така и при изготвяне на програми за подпомагане на собствените съпротивителни сили след прекарани остри инфекции във възстановителния период. Винаги имаме нужда от ефективно работещи продукти, които скъсяват периода на боледуване и осигуряват на нашите малки пациенти дългосрочна защита от инфекции.
Бих искала да споделя моя опит с Имунофорс – сироп за деца, като средство за поддържане и укрепване на естествения имунитет. Той представлява иновативен комплекс от растителни съставки с добавени витамин С от ацерола и цинк. Допринася за правилното функциониране на имунната система при деца. Ацеролата (тропическа вишна) е плод с високо съдържание на витамин С (100 г – 1600 мг). Подобрява работата на имунната система и участва в много имунни процеси, мощен антиоксиант е. Витамин С е отговорен за доброто състояние на кожата и лигавиците, създава бариера срещу външните фактори, необходим е за усвояване на желязото, формирането на костите и зъбите. Черният бъз съдържа редица биоактивни субстанции – флавоноиди, антоцианини и антиоксиданти, витамини А и С. Ехинацеята пък е известна с високото си ниво на глюкопротеини и цикориева киселина, полизахариди, инулин, феноли. Продуктът съдържа и бетаглюкан Lentinex от Lentinula edodes (гъби шейтаки), патентован от gluca Nova. Той е полизахарид, който влияе благоприятно върху макрофагите. Подобрява работата на имунната система чрез увеличаване на броя на лимфоцитите, отговорни за синтеза на антитела. Цинкът е микроелемент, отговорен за правилното функциониране на неутрофилите и лимфоцитите, предпазва от оксидативен стрес. Дозировката за деца от 3 до 7 год. е 5 мл, един път дневно, от 7 до 10 год. – по 5 мл, 2 пъти дневно, над 10 год. – по 5 мл, 3 пъти дневно.
В наблюдението бяха включени около 30 деца на възраст от 3- до10-годишна възраст, които приемаха сиропа в продължение на три месеца с много добър комплайанс. При половината от тях приемът започна по време на остро заболяване, докато при другата половина сиропът бе назначен с профилактична цел. Обратната връзка от родителите на малките ми пациенти показа, че те единодушно отчитат ползата от продукта по отношение намаляване честотата на инфекции на горни и долни дихателни пътища и че децата го харесват на вкус. Не са ми споделени странични реакции или непоносимост към Имунофорс сироп.