Начало » Мнението на вашия гинеколог

Мнението на вашия гинеколог

д-р Сали Рафик

Акушер – гинеколог

д-р Сали Рафик – Акушер гинеколог

Фолиева киселина при бременност и кърмене

Фолиевата киселина (Витамин B9 или фолат) е един от най-популярните витамини, особено когато говорим за опити за забременяване, здравословни бременност и кърмене както и женско здраве като цяло. Името му произлиза от латинската дума „folium“, което означава листа. Всъщност листните зеленчуци са сред най-добрите диетични източници на фолат. Понятията фолиева киселина и фолат често се използват взаимно заменяемо, но на практика това са различни химични съединения с потенциално различни ефекти върху човешкото здраве. Фолатът е естествено срещащата се форма на витамин В9. Фолиевата киселина е синтетична форма на витамин В9 и се среща в естествено състояние в храните, но в много малки концентрации.

Синтетична фолиева киселина

Синтетичната фолиевата киселина се използва масово в хранителните добавки и като обогатител на преработени хранителни продукти, като брашно и зърнени закуски. В продължение на много години се смяташе, че фолиевата киселина се абсорбира много по-добре от естествено срещащия се фолат. Проучванията доказват, че приемът на фолиева киселина под формата на хранителна добавка не превъзхожда пълноценното хранене и не е достатъчно надеждно средство за борба с дефицитa на витамин B9. За разлика от повечето фолати, голяма част от фолиевата киселина, попаднала в храносмилателната система, не се превръща в активната форма на витамин В9, която е 5-метилтетрахидрофолат. Вместо това, тя трябва да се преобразува в черния дроб или други тъкани. Този процес обаче е бавен и неефективен.

След прием на фолиева киселина, на организма му е необходимо време да преобразува цялото количество до биоактивния 5-метилтетрахидрофолат. Дори приемът на сравнително малка доза, например 200–400 мкг дневно, може да не се метаболизира напълно, до момента, когато трябва да се приеме следващата доза.

За какво е отговорен Фолиатът

Фолатът е основно отговорен за лесното превръщане на въглехидратите в глюкоза в телата ни и има съществено значение за образуването на червени кръвни клетки, клетъчното делене, детоксикацията и производството на някои невротрансмитери. Метилирането е основен биохимичен механизъм, който е отговорен за предаването на живот и за регулирането на гаметогенезата и продължаващото развитие на ембриона. Развитието на мозъка и неговото съзряване също зависят от правилното метилиране на липидите, а продължителната невронна функция зависи от биогенните амини, които изискват метилиране за техния синтез. Поради тази причина фолиевата киселина е добавка, която често се предписва на бременни жени за предотвратяване на определени вродени дефекти.

Въпреки, че фолиевата киселина е необходима на тялото и същата се използва широко като добавка, скорошни изследвания установяват, че до 50% от населението не е в състояние да преобразува фолиевата киселина – синтетичната форма на B9 – в абсорбируем фолат. Тази генетична разлика може да маскира дефицита на витамин В12 и да доведе до множество други здравословни проблеми, включително вродени дефекти. Тъй като хората са станали по-наясно с нуждата на организма от фолиева киселина и вероятността фолиевата киселина да не е ефективна форма на добавка, метилираният фолат е с нарастваща популярност.

Метилтрансфераза

Всички процеси на метилиране се извършват чрез ензим метилтрансфераза и неговия уникален ко-фактор S-аденозилметионин. Това от своя страна води до освобождаване на хомоцистеин, който е токсичен и инхибира метилирането.  Дефицитът на фолиева киселина причинявa увеличаване на нивата на хомоцистеина в кръвта. По време на ранна бременност, дефицитът пречи на затварянето на невралната тръба в четвърта гестационна седмица и рутинно се предписват хранителни добавки за предотвратяване на дефекти на невралната тръба, главно включващи витамини от група В, Zn и фолати. Дефектите на невралната тръба са често срещани, сложни вродени малформации, произтичащи от неуспех на затварянето на невралната тръба по време на ембриогенезата. Установено е, че добавянето на фолиева киселина намалява честотата на дефекти на невралната тръба, което е довело до национални политики за обществено здраве по отношение на фолиевата киселина.

Как влияе фолиевата киселина на организма?

Към днешна дата проучванията върху животни не са предоставили достатъчно информация за установяване на метаболитния или геномния механизъм, лежащ в основата на реакцията на човешката фолиева киселина при дефектите на невралната тръба. Въпреки това, няколко линии от доказателства предполагат, че не само фолати, но и холин, В12 и метаболизма на метилиране участват във механизма на образуване на дефектите на невралната тръба. Доказано е, че намаленият витамин В12 и повишеният общ холин или хомоцистеин в кръвта на майката са свързани с повишен риск от тези дефекти. Метилиранатa форма на фолиевата киселина е активната форма на киселината, до която тя достига в организма след сложни органични трансформации. При някои жени, такива трансформации са неизпълними поради наследствен ензимен дефект. Това значи, че при бременност те дори да вземат необходимите дози фолиева киселина, няма да я усвояват и рискът за бременността, и възможните увреждания на плода ще съществуват.

Хранителни добавки с фолиева киселина при бременност и кърмене

АроФоликaцид Мета е метилирана форма на фолиевата киселина, която директно  се абсорбира от оганизма. Хранителната добавка на Аролайф, набавя точните дози от метилирана фолиева киселина за покриване на ежедневните нужди на бременната жена и нейния плод. Прочетете повече за АроФоликацид Мета – Аролайф.

Задайте вашият въпрос към специалиста

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *