Начало » Kак да се предпазим от летните вируси?

Kак да се предпазим от летните вируси?

Летни вируси снимка

Лятото е сезонът, когато се наслаждаваме на най-топлото и приятно време и често се отпускаме и забравяме, че вирусите са все още сред нас и трябва да се пазим. Летните месеци не са изключение за разпространението на вирусни инфекции. Напротив – те върлуват и на високи температура – те са така наречените „летни вируси“. В тази статия ще разгледаме как се заразяваме с тези вируси, как да се предпазим и кои са рисковите за тях групи.

Кои са „летните вируси“

Летните вируси се предават по сходен начин като другите – чрез директен контакт със заразена повърхност, по въздушно-капков път чрез кихане или кашляне, както и при контакт със заразени предмети. Летните вируси могат да засегнат хора от всички възрасти, но някои  са особено уязвими. Например малките деца до 5 години са по-често изложени на вирусите, поради по-слабата имунна система. Възрастни със слаба имунна система и хронични заболявания също са по-уязвими на летните вируси и може да имат по-тежки симптоми.

Нека разгледаме кои са основните групи летни вируси и как да се справим с тях?

Ротавирусите

Ротавирусите са основният причинител на стомашно-чревния дискомфорт, диарията и повръщането, които пък причиняват висока температура, както и обезводняване. Ротавирусите са изключително заразни и се предават чрез фекално-орален път, особено при лоша хигиена на ръцете или консумация на замърсена храна и вода. Те са особено опасни за малките деца до 5 години, но и засягат възрастните с намалена имунна система.

За съжаление на много места по родното Черноморие фекални води от хотели се вливат директно в морето. Всяко лято това предизвиква редица стомашно-чревни проблеми, причинени именно от тези вируси и е благоприятна среда за развитието на ротавирусите и бактерии като Ешерихия коли.

Ентеровируси

Ентеровирусите включват широка гама от вируси, ентеровируси от група А и В, както и полиомиелитния вирус. Те могат да предизвикат различни заболявания и респираторни инфекции. Ентеровирусите се предават през фекално-орален път, често поради лоша хигиена, и могат да се разпространят чрез контакт със заразени предмети или при кихане или кашляне.

Аденовируси

Аденовирусите са устойчиви вируси, които предизвикват различни инфекции като респираторни заболявания, конюнктивит, инфекция на горните дихателни пътища (кашлица), бронхиолит,  пневмония и ларинготрахеобронхит. Аденовирусите могат да се задържат върху предмети, като дрехи, кърпи или играчки и да бъдат причина за зараза сред малките деца в ясли и градини, въпреки добрата хигиена на помещенията. Вирусите от този тип се задържат на стайна температура и живее до две седмици, необезпокоявани.

В категорията попадат и „коксаки вирусите“. Те обикновено се разпространяват по въздушно-капков път и засягат по-често малките деца в яслите и градините. Наричат ги болестта ръка-крак-уста. Децата с това заболяване имат болезнени рани в устата, както и обрив по ръцете и стъпалата.

Как да се предпазим от върлуващите летни вируси?

Лятото е сезонът, когато сме изложени на по-голяма вероятност от зарaзяване с вируси, поради по-високите температури и по-честите пътувания, смяна на обстановка и други фактори.

За да се предпазим ефективно от летните вируси, следването на някои прости, но ефективни мерки е от съществено значение:

  • редовно и правилно миене на ръцете с топла вода и сапун, особено преди хранене, след употреба на тоалетна и след контакт с общи повърхности
  • поддържайте чисто в дома и работното място, редовно почистване на повърхности с дезинфекциращи препарати
  • употребявайте преварена или минерална вода в райони, в които се съмнявате за качеството на водата от чешмата, особено в някои Черноморски райони
  • избягвайте контакт със заразени

Прием на пробиотик

Приемът на пробиотик през лятото може да бъде особено полезен, тъй като пробиотиците са живи микроорганизми, които имат положителен ефект върху здравето на хората. Освен чрез прием на хранителна добавка,  можете да увеличите полезните микроби в тялото си и от храните, които приемате, например – мляко, ферментирали зеленчуци, кефир, квас, ябълков оцет, маслини.

Основната задача на пробиотиците или добрите бактерии е да поддържат здравословен баланс в тялото ви, което е от съществено значение за оптималното функциониране на имунната система, храносмилателния процес и абсорбцията на хранителни вещества. Добрите бактерии действат, за да се борят с лошите бактерии и да възстановят баланса в тялото ви, което ви кара да се чувствате по-добре.

Високите температури, промените в храненето и по-честите пътувания през лятото, които водят до смянта на климата, могат да доведат до нарушаване на този балансв тялото. Пробиотиците биха имали положителен ефект върху организма да се справи с тези фактори и да не позволи на имунната система да се отслаби.