Начало » Мнението на вашия гинеколог д-р Сали Рафик относно менопаузата

Мнението на вашия гинеколог д-р Сали Рафик относно менопаузата

д-р Сали Рафик

Акушер – гинеколог

д-р Сали Рафик, Акушер – гинеколог

Менопауза

Менопаузата е деликатен период от живота на жената, който оказва влияние върху целия организъм. Много често жените се притесняват да говорят за този период и се опитват да игнорират симптомите, без да потърсят помощ от специалист.

Какво е менопауза и от какво се причинява?

Думата менопауза произлиза от старогръцки и означава окончателно спиране на месечното маточно кървене. Преходът към менопаузата или перименопаузата е свързан с дълбоки репродуктивни и хормонални промени, оказващи цялостно влияние върху организма. Процесите, настъпващи в женския организъм в периода на менопауза са причинени от отпадането на яйчниковата функция и липсата на хормонална продукция. Това може да бъде естествен процес или в резултат на оперативно премахване на яйчниците, както и при провеждане на лъче и химиотерапии. Тези хормонални промени са добре познати и съчетани с редица съпътстващи симптоми. Менопаузата може да бъде преждевременна, и физиологична. Като преждевременен климактериум се обозначава настъпването на менопауза преди 40 години. Средната възраст за физиологично настъпване на менопаузата в България е около 51 години.

Какви са етапите на менопаузата?

Репродуктивното здраве на жената претърпява много промени през целия си живот. От първата менструация, през репродуктивните години и чак до менопаузата, като менопаузата включва следните три фази: пременопауза, менопауза и постменопауза. Пременопуазата включва периода преди менопаузата, при който намалява яйчниковата активност. Тази фаза може да продължи от 4 до 10 години. Менопаузата обхваща периода от последната менструация и период от 12 месеца, при който не настъпва такава. Постменопауза наричаме периода след 1 година на ненастъпване на менструация.

Какви са симптомите на менопаузата?

Повечето жени ще изпитат някои симптоми свързани с този деликатен период от техния живот. Продължителността и тежестта на тези симптоми могат да варират в широки граници. Симптомите обикновено започват няколко месеца или години преди окончателното спиране на менструацията известна като перименопауза, и могат да продължат известно време след това. Средно повечето симптоми продължават около 4 години от последната менструация. Въпреки това, около 1 на всеки 10 жени ги изпитват до 12 години.
Симптоматиката на килимактериума е различно изразена, разнообразна и различна по продължителност. Промените в тази фаза, оказват своето въздействие върху целия организъм на жената, както и върху всички органи и системи. Най-общо те могат да бъдат краткотрайни, като горещи вълни нощни изпотявания, главоболие, напрежение и дълготрайни, като остеопороза и сърдечно съдови промени. Най-общо те се подразделят на 4 големи групи:
Менструални нарушения – от най-разнообразен характер, дължащи се на нарушената овулация и промените в секрецията на полови хормони: чести менструации; обилни менструации; нециклични кръвоизливи; липса на менструация или по-оскъдна менструация.
Невровегетативни и нервнопсихични оплаквания – топли вълни; нощни изпотявания; безсъние; нервност; депресия; плачливост; чувство за малоценност; намалено либидо и др.
Атрофични промени – атрофия на кожата и физическо състаряване; атрофия на влагалището, вулвата, пикочния мехур и канал и като следствие от това болезнени до невъзможни полови контакти; изпускане по малка нужда; чести инфекции.
Метаболитни промени – изразяващи се в неблагоприятни промени на липидите в кръвта и развитие на атеросклероза, а от там и повишен сърдечно-съдов и мозъчносъдов риск /инфаркт и инсулт/. Към метаболитните отклонения спада и развитието на остеопороза. Това е едно много сериозно заболяване, което се изразява с разрушаване на костната структура /годишно се губи по 2-4% костна маса/, поява на болки по костите, повишен риск от фрактури.

Как да се справим?

Съществуват редица методи и средства, оказващи благоприятно влияние върху организма. Те могат да бъдат алтернативни методи и промяна в начина на живот, както и медикаментозно повлияване на симптоматиката. Здравословното хранене и повишената физическа активност, влияе позитивно на общия тонус, регулира обмяната на веществата, предотвратява натрупването на излишни мазнини и наднормено тегло, което е характерно за климактериума.

За да се избегнат горещите вълни е препоръчително намаляне на конусмация на алкохол, кафе и черен чай, спане в прохладни стаи и намаляване на стреса. В основата на симптомите на климактериума е възрастовата хипоестрогенемия или намалената продукция на женски полови хормони основно естроген и прогестерон. Следователно, за да се окаже ефективно влияние на симптомите трябва да се набави екзогенен естроген или естроген и прогестерон, така наречената хормонозаместителна терапия (ХЗТ). Преди започването на лечение с ХЗТ, всяка жена трябва да бъде консултирана със специалист, поради това, че терапията с такъв вид медикаменти крие редица рискове и трябва да е строго индивидуална, спрямо всеки пациент.

Съществуват алтернативни методи на хормоналанта атерапия, като фитоестрогени и билкови терапии. Фитоестрогените повлияват вазомоторните симптоми и подобряват психичното състяоние на жената. При някои пациенти са налице абсолютни контраиндикации за приема на хормонална терапия, а други отказват хормоналния прием. При тази група от жени предписването на нехормонален продукт или билкови екстракти може да има положителен цялостен ефект и подобряване на нервновегитативните и нервнопсихичните симптоми.

Можете да се доверите на ФемиБаланс – който по естествен път модулира хормоналния баланс в организма. Подпомага нормалната психична функция, нормалното функциониране на нервната система и допринася за намаляването на чувството на отпадналост и умора, както и подобрява цялостния външен вид и женско здраве.

ФемиБаланс съдържа соеви изофлавони, които имат естрогеноподобен ефект и са основните заместителни на екзогенния естроген, като успешно се справят с нощните изпотявания, горещите вълни и раздразнителност.
Прочетете повече за ФемиБаланс тук.

11 коментара за “Мнението на вашия гинеколог д-р Сали Рафик относно менопаузата”

 1. Оперирана съм когато бях на 31 хистеректомия тоталис До 60 г възраст нямах никакви оплаквания но и никакъв секс понеже мъжът ми бе диабетик и… Нали се сещате. Започнаха страшни горещи вълни и изпотявания, така около 5 г Приемах фемо вита и малко поотмина Сега съ.м На 66 кога ще свърши този кошмар спя чисто гола и съм в пот и все недоспала и се събуждам изморена

  1. Лекарско мнение

   Здравейте,
   Ако не е направена и овариектомия (отстраняване на яйчниците) е нормално да не сте имали симптоматика до достигането на физиологичната възраст за менопауза. За да облекчите симптомите е добре да приемате препарат, който има комплексно действие, да намалите стреса максимално, да запазите психическа устойчивост. Влияние оказва и поддържането на нормално тегло и достатъчно движение (не забравяйте, че това е и профилактика на остеопорозата). Добре е да приемате избрания препарат достатъчно дълго, да посещавате гинеколог редовно, за да сте сигурни, че сте на прав път и ако е нужно да включите и допълнително продукт за сън и справяне със стреса, което ще намали и интензитета на физическите симптоми.

  2. Снежа с хистеректомия тоталис съм от 1988 г Въпроса ми бе нормално ли е да получа толкова късно на 56 г симтом на менопауза гореши вълни и вече 10 г да ме брзпокоят Е вече са понамаляли и не са толкова драстични но кога ще свършат питам

  1. Здравейте, Галя Илиева! Продуктът ФемиБаланс е хранителна добавка и се продава без лекарско предписание

 2. Лидия Петева

  Как да се предпазя от цистит ?
  Уместно ли е да се взема прогестерон?
  Как да преодолеем естрогеновата доминантност

  1. Лекарско мнение

   Здравейте,
   Циститът в най-големия си процент се свързва с бактериална инфекция. Поведението при остър и при хроничен цистит е различно, затова преди да се предприеме, каквото и да е лечение е редно да сте консултирани от лекар. Профилактиката на цистит включва добра хигиена, отговорен полов живот, достатъчен прием на течности, предпазване от простуда, внимателно ползване на обществени басейни и др.
   Относно приема на хормони, няма как да Ви дам еднозначен отговор, защото какво, кога и как да приемате зависи от Вашия здравен статус. Най-коректният съвет е да се консултирате с Вашия гинеколог, който Ви познава най-добре.

 3. Мария Стефанова

  Здравейте, трябва ли да приемам прогестерон?
  В менопауза от 2017 година, с хашимото съм с оптимални хормони.
  Качих 20 кг,които ми създават много проблеми.
  Четох за приема на прогестерон.
  Благодаря предварително!
  Поздрави:Мария Стефанова

  1. Лекарско мнение

   Здравейте,
   Съветът ми е да направите консултация с ендокринолог/гинеколог. Наличието на Хашимото (засягане на тиреоидните хормони) и настъпилата менопауза (промяна в половите хормони) си влияят взаимно и могат да доведат до промяна в теглото. Важно е да се оцени имате ли други метаболитни нарушения (кр. захар, липиди), приемате ли лекарства, имате ли сърдечно-съдови заболявания. Съветвам Ви да не се доверявате на прочетени статии, защото първо не винаги написаното съответства на научно достоверното и второ, съветите не са съобразени точно с Вашите особености. Допълнителните килограми са предпоставка за здравословни проблеми, затова се постарайте да се храните оптимално, да намалите стреса и да се движите максимално.

 4. Даниела Стаменова

  Здравейте,
  На 47 години съм. Девет месеца нямах цикъл, сега пък вече осми ден съм с цикъл. Кървенето не е прекалено обилно, но не е и слабо. Повече ме притеснява продължителността. Някакъв съвет?
  Много Ви благодаря предварително и се извинявам за безпокойството!
  Поздрави!
  Д.

  1. Лекарско мнение

   Здравейте,
   Продължителното кървене е повод да направите консултация с Вашият гинеколог. Възрастта, нарушенията в ритъма и времетраенето на цикъла могат да са белези на настъпваща менопауза, но това трябва да се потвърди от цялостна анамнеза и физикален преглед. Навременният преглед ще разреши най-бързо Вашите притеснения.

Задайте вашият въпрос към специалиста

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *