Начало » Хашимото

Хашимото

Тиреоидит на Хашимото представлява болест, при която имунната система атакува щитовидната жлеза. Автоимунния процес води до промяна нивата на хормоните FT3, FT4 и TSH. Това заболяване засяга 12-15 % от жените и 2-3% от мъжете, но, според статистиката, този процент, за съжаление ежегодно нараства.

Предаван по наследство, от майка на дъщеря, понякога и на син, тази нарушена функция на щитовидната жлеза се разделя главно на два вида:

  • понижена, намалена, „ленива“ функция (хипотиреоидизъм), при която щитовидната жлеза не успява да образува достатъчно щитовидни хормони,
  • повишена, суперактивна, хиперфункция (хипертиреоидизъм).

При занижената функция, която е по-често срещана от двете (около 40%) може да се наблюдават различни етапи и симптоми на заболяването, включващи леки форми на депресия, забавяне на пулса, мисълта и говора, повишена чувствителност към студ, подпухналост и напълняване, ставни и мускулни болки, умора и отпадналост, запек, бледа и суха кожа, чупливи нокти, косопад,  необяснимо наддаване на тегло, прекомерно или продължително менструално кървене, проблеми с паметта и други.

Хиперфункцията (хипертиреоидизъм)

Хипертиреоидизъмът се характеризира със следните симптоми: силно нервно напрежение, рязка загуба на тегло без видими причини, обилно или непрекъснато потене, сърцебиене, изпъкналост на очите.

Във всички случаи е важно и необходимо, да се обърне внимание навреме, тъй като отлагането на лечение, води до по-сериозни последствия. При хиперактивната жлеза са застрашени костите и сърдечната дейност, а при занижената функция – отново сърцето, ускорява процесите при артеросклероза, води до умствени увреждания, а при жените уврежда способността за забременяване.

Въпреки, че болестта е нелечима, навременното поставяне на точна диагноза и правилното лечение позволяват на човека да води пълноценен живот, както и да избегне по-нататъшни усложнения. Прегледът е свързан с кръвни изследвания на хормоните и антителата, както и изследване на ехограф и еластограф – измерване с ултразвук за определяне на твърдостта и еластичността на възела. Лечението в ранен етап, се извършва лесно, като се прави прием на липсващите хормони.

Причинител на болестта

Химичният елемент Йод е пряко отговорен за правилния синтез на щитовидните хормони и за разграждането на оксисите на желязо, мед, манган, никел, алуминий и живак, намиращи се в нашия организъм. При неговия прием се случват няколко невидими процеса, при които е ангажирана химичната съставка водороден пероксид , преобразуваща приетите от храната йодиди, в Йод.

Понякога концентрацията на водороден пероксид е по-висока, което провокира увреждания в тъканта на жлезата. На този етап се намесват лимфоцитите, които отговарят за пречистването на увредените клетки чрез формиране на съответния брой антитела. Но при увреждането на тази тъкан имунната система не съумява повече да различи здравите от увредените клетки. Това е и причината за стартиране на заболяването.

Справяне с болестта

Препоръчителната дневна доза на Йод е в пряка зависимост от ежедневно променящите му се стойности в нас, за които е важно да следим. Промяната е следствие от нашите хранителни навици, начин на живот, възраст, реакции при натоварване и стрес, както и вредни навици като тютюнопушене и други.
Въвеждането на здравословен режим на хранене, към който да се подходи с постоянство би могло сериозно да помогне за подобрение състоянието и да облекчаване на симптоми на хашимото. Храните с глутен например могат да влошат състоянието и да обострят признаците на болестта. Поради това е препоръчително да се избягват храни, като хляб, бисквити, ечемик, ръж.

Нисковъглехидратният режим на хранене би могъл да има положителен ефект при хашимото. Диетата с нисък прием на въглехидрати може да спомогне да намалите отрицателното въздействие на въглехидратите върху щитовидната жлеза, като най-добре би било да изключите сладките и тестени храни, както и газираните напитки и бутилираните сокове. Препоръчителни храни при този режим са прясно червено или пилешко месо, пуешко, риба, яйца, определени зеленчуци, растителни масла, сезонни плодове (ограничени до 1-2 на ден, тъй като те могат да повлияят различно на храносмилателната система и дори да влошат нейните функции), сурови ядки (без орехи).

Трябва да се избягват тлъстите меса и преработените храни, тъй като те могат да изострят хормоналния дисбаланс и да влошат състоянието. В същото време е препоръчително да се наблегне на здравословните мазнини като зехтин, кокосово масло, авокадо, масла от ядки.

Хранителни добавки в помощ на справяне със симптомите на Хашимото

Предвид редицата ограничения в хранителния режим на хората с хашимото и за по-лесно преодоляване на неприятните симптоми на болестта като умора, ленивост, липса на енергия, е препоръчително да се приемат комплекс от ценни витамини, минерали и микроелементи като витамин D и групата на B витамините, селен, цинк, желязо, магнезий и много други.

Едно от ограниченията, които често се налагат на хора с хашимото е избягването на продукти, които съдържат Йод, което превръща Мултивитамините ВИТАФОРС от А-Я + Куркума в незаменим комплекс от витамини, минерали и микроелементи за всеки. Мултивитамините на Витафорс са сред малкото продукти, които не съдържат йод и са подходящи за хора, диагностицирани с хашимото, като спомагат за набавянето на необходимите витамини и минерали на организма.

Друг начин за облекчаване на симптомите при Хашимото е редовната детоксикация на организма посредством билки и подправки. Една от безценните подправки за детокс е куркумата, която има мощни противовъзпалителни свойства и спомага да се изведат вредните вещества от тялото. В Мултивитамините ВИТАФОРС от А-Я е включена и така полезната куркума.

Дефицитът на „слънчевия“ витамин в тялото може да се свърже с няколко автоимунни заболявания, каквото е болестта на Хашимото. Затова е препоръчително да се набавя редовно като хранителна добавка или чрез излагане на слънце за 20-30 минути на ден, като се избягват обедните часове през летните месеци.

Задайте вашият въпрос към специалиста

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *