Начало » Фолиева киселина

Фолиева киселина

Витамин B9, наричан още фолиева киселина, в естествената си форма фолат, представлява водоразтворим витамин от група В.
Фолиевата киселина подпомага клетъчното делене в човешкия организъм и играе основна роля за изграждането на плацентата, тъканите, костния мозък и нервната система в първите месеци на развитие на плода в утробата. Поради основната му роля за образуването на ДНК и РНК синтеза, червените кръвни телца (еритроцити) и усвояването на протеини, приемането на достатъчни количества фолиева киселина намалява до голяма степен рисковете от малформации при новородените.

Въпреки наличието на този витамин в много от листните зеленчуци, зърнените и бобови растения, яйцата, ядките, броколите, цвеклото, черния дроб, дрождите (маята за хляб), мекото сирене и някои плодове, нашият организъм не е в състояние да произведе необходимите количества, които при бременност значително се увеличават. Освен за бъдещи майки и кърмещи жени, витамин В9 е важен и за хора страдащи от анемични проблеми, сърдечно-съдови заболявания, епилепсия, депресивни състояния, хронична умора, кожни проблеми.

Дневният прием на фолиева киселина, който се препоръчва е различен за хората от различните възрастови групи:

 • 0 – 6 месеца: 65 mcg
 • 7- 12 месеца: 80 mcg
 • 1 – 3 години: 150 mcg
 • 4 – 8 години: 200 mcg
 • 9 – 13 години: 300 mcg
 • над 14 години: 400 mcg
 • по време на бременност: 600 mcg
 • по време на кърмене: 500 mcg

  При планиране на бременност приемът на фолиева киселина се препоръчва от специалисти, както и продължаването на този прием по време на бременност, особено в първите два месеца и в периода на кърмене. Недостигът на фолиева киселина би могъл да доведе до нарушение при деленето на клетки и регенериращите се тъкани, анемия, преждевременно отделяне на плацентата, увеличаване на риска от поява туморни клетки, сърдечно-съдови заболявания и мозъчен инсулт.
  Според направени изследвания, повечето хора не поемат достатъчно храни с богато съдържание на естествени фолати. Британската диетична асоциация (BDA) съобщава, че фолиевата киселина действително е от огромно значение за червените кръвни клетки, бързото клетъчно деление и растеж, синтеза на ДНК и РНК и подобряването на здравето на мозъка.

Съществува факт, свързан с правилното усвояване на този важен витамин, който все още не е широко известен, а е важно да се знае от всеки.
В около 12% от населението, ензимът, който отговаря за адекватната метаморфоза на фолиевата киселина в организма, не е достатъчно активен или напълно отсъства.
Тази генетична особеност прави невъзможна трансформацията на фолиевата киселина в L-метилфолат, без която витаминът няма активно действие, въпреки редовния му прием.
Тъй като става дума за сложен процес, разделен на няколко стадия, в които витаминът се превръща в L-метилфолат, който при споменатия дефект остава неоползотворен в тялото.
АроФоликацидМета съдържа активната форма на фолиевата киселина 5-МЕТИЛТЕТРАХИДРОФОАТ, за да може да бъде безпрепядствено и лесно усвоена от всеки организъм.

Хранителната добавка на Аро Лайф – АроФоликацидМета, гарантира директното набавяне на точните дози 5-MTHF (активна форма на фолиева киселина) за ежедневните потребности на бъдещата майка и нейния плод, както и в периода на кърмене.

Използвани източници:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4326479/


Задайте вашият въпрос към специалиста

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.