Начало » Климактериума – състояние на баланс

Климактериума – състояние на баланс

Климактериума е естествен физиологичен процес на обратно развитие на репродуктивните органи на жената. Климактериумът при жените започва около четиридесет годишна възраст с поява и прогресиране на хормонални промени, последвани и от развитие на естествени процеси в тялото, усещанията и психиката и завършва към шейсет годишна възраст.

Менопаузата е последният менструален цикъл (спирането на менструацията) на жената. Средната възраст, на която настъпва менопаузата при жените от бялата раса, е между 51 и 52 години, за българските жени между 50 и 51 години.

Изхождайки от данните за средната продължителност на живота на жените в нашето съвремие означава, че повечето от тях изживяват около 1/3 от живота си след спирането на цикъла им. Всяка година при около 35,000 българки настъпва менопауза и повечето от тях вече са изпитали или ще изпитат в една или друга степен някои от най-често срещаните изяви на тази промяна в организма им като горещи вълни и потене по време на сън, раздразнителност, безсъние и др.

Промени след 50-те

Наближавайки 50-те, повечето жени започват да изпитват известни притеснения и физически усещания, свързани с факта, че приблизително на тази възраст в тялото им настъпват определени промени, като връхна точка е менопаузата – естествен процес при всички здрави жени. Подобно на субективното възприемане и отношение към менструацията и предменструалния синдром, например, периодът преди и по време на менопаузата протича по различен начин при всяка жена и противно на общото схващане, много жени се чувстват превъзходно – енергични, жизнени, спокойни и уверени в себе си.

За някои от тях те могат да са доста смущаващи и да повлияят негативно на общото им състояние, поради което те следва да се обърнат към личния си лекар, а най-добре и към гинеколог, за да получат съвет как да подобрят състоянието си.

Промени в организма на жената през климактериума

В действителност всички жени могат да се чувстват достатъчно добре, без до такава степен да се влияят от хормоните си, стига да се погрижат за себе си – нещо, което една уважаваща себе си и тялото си жена поначало би трябвало да знае и прави. Независимо в каква възраст се намира, съвременната жена трябва да отделя време за себе си, за да релаксира по приятен за нея начин, което включва сън, почивка, забавления и леко физическо натоварване, да се храни здравословно и разнообразно, да спортува редовно и ако чувства необходимост, да подпомага организма си с подходящи природни продукти, витамини и хранителни добавки.

Специално за жените в климакса има разработени добре балансирани комплекси от витамини, минерали, билки и други активни съставки с доказано благотворно въздействие върху нервната система, паметта, костната система, кожата, ноктите, косата и т.н. Не само лабораторните изследвания, но и практическият опит с тях доказва ефикасността им в допълнение към предимството, че не обременяват организма със своите активни съставки.
За да обсъдим различните варианти за подобряване на общото физическо и емоционално състояние на жените в периода преди и след настъпване на менопаузата се обърнахме към Проф. д-р Асен Николов – специалист акушер-гинеколог с над 30 годишен стаж в професията.

Имат ли жените достатъчно информация за мерките, които биха могли да предприемат, за да не допуснат хормоналните промени да повлияят върху начина им на живот, и доколко познават функциите на своята репродуктивна система?

В моята практика съвместно с колегите си сме имали възможнастта да наблюдаваме протичането на различните фази на климактериума при много жени, изпитващи най-различни неразположения и притеснения, свързани с хормоналните промени в организма им. По времето, когато започнах да практикувам специалността, все още имаше твърде малко информация за това как мнозинството от тях възприемат прехода към менопаузата, особено в България. Почти липсваше такава и по отношение на степента на запознатост на жените с техните репродуктивни функции.

Сега времената са други, информация не липсва, но това си има и своята негативна страна, защото жените не винаги сами могат да идентифицират стойностната и вярна информация. Поради тази причина още веднъж обръщам внимание на необходимостта от обсъждането на тези проблеми с личния лекар или гинеколог.

Съществува ли класификация на различните фази на климакса при жената?

Класификацията, а и терминологията е претърпяла редица промени през последните 30 години, като все още няма такава, призната за универсална и общовалидна. И Световната здравна организация и Международното дружество по проблемите на менопаузата полагат усилия за изработване на задоволителна категоризация. В началото на този век се проведе семинар по темата и работната група, участваща в него, представи концепция, според която фазите са седем.

Те са диференцирани на базата на комплекс от компоненти, които имат пряка връзка с това състояние, в това число времеви периоди, характеристики на менструалните цикли и промени в нивата на репродуктивните хормони. В последствие оригиналният вариант на схемата се модифицира, като се съкращава по определение периодът на аменорея (липса на менструация), свидетелстващ за настъпването на същинската менопауза.

щинската менопауза. Тази категоризация обаче е трудна за практиката, а и не може да бъде прилагана при всички жени, например тя не е валидна при онези, които са на хормонозаместителна терапия, при пушачките, жените с наднормено тегло (индекс на телесната маса над 30), с тегло под долната граница (индекс на телесната маса под 18), както и след извършена хистеректомия.

Можете ли да дефинирате в максимално разбираем вид отделните фази на климактериумът при жената?

Най-достъпно и правилно за практиката е този период от живота на жената да се раздели раздели на пременопаузален климактериум, менопауза и постменопаузален климактериум. Както вече казах пременопаузалният климактериум започва около четиридесет годишна възраст с първоначално намаление на продукцията на прогестерон от яйчниците. Възможно е менструалните цикли да се нарушат, като най-често се появяват нередовно и нециклично във времето. При част от циклите няма овулация – не се отделя яйцеклетка, причина за нередовни менструални цикли и по – трудно забременяване.

Продукцията на естрогени все още е нормална, но на фона на намаления прогестерон тя се представя като относителна хиперестрогенемия. Това води до хиперпластични процеси в матката, с поява на неправилни маточни кръвотечения. Възможно е поява на нервновегетативни нарушения (мравучкане по кожата, „топли вълни“, смяна на настроението, раздразнителност), подуване по лицето и глезените – развива се т.н. пременструален синдром (също резултат от относителната хиперестрогенемия).

намаляване на Естрогенната функция на яйчниците

С течение на времето и напредване на възрастта естрогенната продукция от яйчниците също намалява. Започват промени и в организма на жената – кожата загубва своята еластичност и загрубява, лигавицата на влагалището става по – ранима и податлива на инфекции и наранявания, намалява костномозъчната плътност. Мозъчните структури (хипоталамус и хипофиза) увеличават продукцията на хормони стимулиращи яйчника да произвежда прогестерон и естрогени, но без успех.

Продукцията на естрадиол продължава да намалява и спада дотолкова, че вече не е достатъчно за стимулиране на ендометриума (лигавицата на матката) и към 50-52 годишна възраст това довежда до трайна липса на меструация и настъпва менопаузата. Менопаузата е сюблимната точка от процеса на нарушение на менструалните цикли и представлява окончателно спиране на менструалния цикъл, като се смята за настъпила тогава, когато цикълът отсъства в продължение на 12 месеца, считано от датата на последната менструация.

Това е естествен процес на развитие при жената, когато гениталният и апарат преминава от фертилна в нерепродуктивна фаза. Постменопаузалният климактериум започва след настъпване на менопаузата и продължава до около шейсет годишната възраст на жената. Продукцията на хормони от мозъчните структури продължава да е увеличена (но продукцията на прогестерон и естрогени от яйцниците продължава да намалява), като с напредване на възраста и тя прогресивно намалява. Всички описани промени по кожата, влагалището, нервно – вегетативно и нервно -психически нарушения продължават да се задълбочават.

Кои са най-съществените фактори, влияещи върху възрастта, на която настъпва менопаузата?

Сред факторите, които могат да определят и повлияят кога ще настъпи менопаузата при жената, е наследствеността, тъй като съществува генетична предопределеност. Другите предопределящи фактори са начинът на живот и общото състояние на жената и също така и някои социално – икономически фактори.

Тютюнопушенето, редовната консумация на алкохол, телесното тегло (над или под нормата), начинът на хранене, възрастта на настъпване на първата менструация, приемът на хормонални контрацептиви са част от тези фактори. Нито един от тях обаче няма пряка доказана връзка с настъпването на климакса и менопаузата, ако изключим някои скорошни изследвания, според които при жените, употребяващи алкохол, менопаузата настъпва средно около година по-рано в сравнение с тези, които не консумират алкохол.

Вярно ли е, че в резултат на хормоналните промени, настъпващи през климактериума, при някои жени се наблюдават чести промени в настроението и нарушения в концентрацията?

Всяка втора или трета пациентка споделя, че още в периода на ранните фази на климактериума усеща да се проявяват промени в настроенията й. Независимо от наличието на зависимост между настъпващите хормонални промени през този период от живота и тези симптоми, те не настъпват при всички жени. Тук имат значение от една страна индивидуалната реактивност, а от друга страна роля за отключването им имат и фактори като история за прекарани или съществуващи депресивни състояния, проблеми в семейството, финансови затруднения, тревоги, свързани с работата или с близки и роднини и т.н.

Факт е, че когнитивните умения като концентрация, памет, възприемчивост и др. намаляват с напредването на възрастта и съществуват мнения, че менопаузата играе съществена роля за проявявата на тези нарушения при жените. Считам, че независимо от наличната взоимовръзка, тези промени са резултат от комплесно действащи причини и сами по себе си и климактериумът и менопаузата не следва да се приемат като „трагедия“.

Всички жени се притесняват в особено голяма степен от нарушаване в обмяната на веществата, провокирани от климактериума, менопаузата и промените в хормоналния им баланс

Физиологично нарушаване в обмяната на веществата съществува, но няма защо да се тревожат, защото не се искат кой знае какви усилия за стимулиране и подпомагане на метаболизма, с които да се противостои на негативно влияещите фактори. Приемът на калциеви препарати, на витамин D в комбинация с други витамини и активни съединения, регулиращи метаболизма в костите, е от особена важност.

Правилното хранене свързано с ограничаване приема на мазнини от животински произход, двигателната активност и най – вече редовните физически упражнения ще държат в граници т.нар. „лош холестерол“, за който обаче е добре да се мисли още далеч преди настъпване на менопаузата.

В случаите, когато една жена иска да запази и/или да подобри общата си кондиция, самочувствието и качеството си на живот, е препоръчителен и прием на подходящи хранителни добавки, било то витаминни комплекси или такива, съдържащи билкови екстракти като пуерария мирифика и цимицифуга.

Доколко една жена, независимо от възрастта й, разбира смисъла на понятието „качество на живот“? Как бихте го разяснили накратко на нашите читателки?

Това понятие е строго субективно и има много измерения, защото от най-съществено значение е усещането на отделния индивид за това доколко пълноценен е животът, който води, доколко щастлив се чувства в тялото си и степента на удовлетворение, което постигането на определени цели, очаквания, стандарти и успехи, му носи.

Концепцията за качество на живот включва както позитивните, така и негативните аспекти на живота. Здравословното състояние на човека има пряко отношение към качеството му на живот до степента, до която поставя ограничения в неговите действия и му пречи да се реализира по желания начин. Така не само дадена болка или заболяване с временни или трайни последствия, а и ежедневният физически дискомфорт могат да доведат до негативен емоционален отговор. В тези случаи комбинацията от влошено физическо и психическо състояние определено може да влоши чувствително качеството на живот.

По какъв начин жените, които искат да поддържат доброто си здраве и начин на живот, могат да повлияят положително на организма си?

Нехормоналните хранителни добавки са много ефикасни и дават добри резултати в няколко направления. След като вече изредих какви са най-честите проблеми, причинени главно първоначално от спада в нивото на прогестерона, а впоследствие и на естрогените, логично при избор на препарат се търси такъв, чиито съставки да противодействат именно на тези промени. Така например заради съдържанието в тях на фитоестрогени, соевите изофлавони могат да подпомагнат нормалното протичане на функциите в женския организъм през част от периода на климактериума.

Витамин B6 и биотинът оказват благотворно въздействие върху нервната система, метаболизма, имунната система, кръвотворната функция, кръвообращението и мускулния тонус. Витамин D е от жизнено важно значение за нормалното усвояване на калций и фосфор и приемът му е от изключително голямо значение за жените, предразположени към или страдащи от остеопороза.

Значение на фолиевата киселина (витамин D)

Холекалциферолът (вит. D) и фолиевата киселина също са добри приятели на имунната система, която винаги става уязвима при наличието на стресогенни фактори и хормонални промени. Измежду билките бих могъл да посоча цимифугата, която може да сте чували под името черен кохош, и пуерария мирифика, която е особено популярна в източната и холистичната медицина и се слави с подмладяващия си ефект.

В този ред на мисли ще изтъкна, че жената, която се грижи за външността си и вижда ефекта от тези грижи, преодолява по-лесно всички останали симптоми на климактириума. Хранителни добавки от Аролайф, като ФемиБаланс, в който се съдържат гореизброените съставки – витамини B6 и D, биотин, екстракти от цимифуга и пуерария мирифика, фолиева киселина и соеви изофлавони са разработени именно с цел подобряване качеството на живот.

В моята практика съм се убедил във високата ефективност на тези компоненти, особено когато са включени в интелигентно селектирани комплекси, какъвто е ФемиБаланс и мога да потвърдя, че благодарение на приема му се регулира работата на нервната система и жените се радват на добър общ тонус, поддържат костите, зъбите, лигавиците и кожата си в оптимално състояние. Резултатът е добро настроение и добро самочувствие, които сами по себе си правят по-лесно преодолими всички симптоми предизвикани от настъпващите хормонални промени през климактериума и менопаузата.