Начало » Помощ!Болки в гърлото.

Помощ!Болки в гърлото.

Снимка към статия проблеми с гърлото

Вашето гърло е изключително важно – то е връзката между устата и стомаха и за приема както на храната, така и на въздуха и водата. Затова трябва да го поддържате в добро здраве.
За жалост обаче често се появяват проблеми с гърлото, свързани с вирусни инфекции, алергии или външни фактори. А това предизвиква огромен дискомфорт. Нека разгледаме по-подробно някои от най-честите проблеми с гърлото, с които се сблъскват пациентите.

Възпалено гърло

Възпаленото или драскащо гърло е вид дразнене, което може да се почувства по-лошо, когато преглъщате. Повечето болки в гърлото са причинени от вирусна инфекция, настинка или грип.

Фарингит

Фарингитът е най-често срещаната болест, свързана с гърлото. Той представлява възпаление на задната стена на гърлото и обикновено е причинен от инфекция с вируси или бактерии. Най-честите причинители са група А бета-хемолитични стрептококи, вируси от семейство Rinovirus и Adenovirus. Симптомите включват болка и раздразнение в гърлото, затруднено гълтане и лека повишена температура.

Ангина

Ангината е инфекция на тонзилите, възпалени жлези, намиращи се в задната част на гърлото. Това състояние също се причинява от група А бета-хемолитични стрептококи и рядко от други видове бактерии. Симптомите включват силна болка в гърлото, оток на тонзилите, главоболие и сърбеж в гърлото.

Ларингит

Ларингитът е възпаление на гласовите връзки (струни), които се намират в горната част на гърлото. Това състояние често се причинява от инфекции, вируси или травми и може да доведе до кратковременна загуба на гласа . Използване на гласа в повишени тоналности, вирусна инфекция, синузит или алергени могат да предизвикат заболяването.

Фарингеален абсцес

Фарингеалният абсцес е сравнително рядко срещано състояние, при което се образува гной в задната част на гърлото. Това обикновено се дължи на бактериална инфекция, която причинява запушване на лимфните канали в областта. Симптомите включват силна болка при гълтане, затруднено дишане и повишена температура. Фарингеалният абсцес изисква незабавно лечение, за да се избегне разпространението на инфекцията. Основно се срещат при деца на възраст между две и четири години, но може да засегне хора на всяка възраст.
Това са само някои от най-честите болести, свързани с гърлото, и техните причини. Винаги е от съществено значение да се обръщате към медицински специалист за точна диагноза, лечение и подходящи съвети относно здравето на гърлото и дихателните пътища.

Билки с успокояващи и противовъзпалителни свойства при болки в гърлото

За облекчаване на болката и намаляване на дразненето в гърлото, често се използват билки с успокояващи и противовъзпалителни свойства. Ето някои от тях:

Невен

Невенът е познат със своите антисептични и противовъзпалителни свойства върху организма. Тази билка може да помогне при облекчаването на болката в гърлото, особено при възпалителни състояния като фарингит. Може да се използва външно чрез гъргари или да се разтвори чай с билката.

Лайка

Лайката е известна със своите противовъзпалителни и успокояващи свойства. Тя може да помогне при гърловите възпаления и евентуално да облекчи болката и дразненето. Лайката също така има антисептични свойства, които помагат при инфекции в гърлото.

Прополис

Прополисът има силни антимикробни и противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат при болки в гърлото, причинени от инфекции. Прополисът се предлага в различни форми, включително прах, тинктура и таблетки за смучене.

Лечебна мъдрица

Лечебната мъдрица е известна със своите антисептични и антибактериални свойства. Чаят от лечебна мъдрица се използва за гъргари и често има бърз ефект в облекчаването на болката.

Екстракт от корен на джинджифил

Джинджифилът също е билка със силни противовъзпалителни свойства. Екстрактът от корен на джинджифил може да помогне при облекчаването на болката в гърлото и да намали раздразнението.

Мента

Ментата има охлаждащи и облекчаващи свойства и се използва често в лекарствата за болки в гърлото. Продуктите с ментол могат да бъдат предназначени за смукане или нанасяне върху засегнатата област на гърлото.
Новият продукт за грижа за гърлото – Софтинал на Arolife съдържа букет от популярни билки, познати със свойството си за облекчаване на раздразненото гърло и предпазването на устната лигавица. Съставът на продукта включва екстракт от цвят на невен, прополис, сух екстракт от стрък на лечебна мъдрица, екстракт от корен на джинджифил, ментол и помощни вещества. Може да се използва както от възрастни така от деца над 3 годишна възраст, което го прави подходящ за цялото семейство.
Важно е да отбележим, че при наличието на сериозни или продължаващи проблеми с гърлото, е препоръчително да се консултирате с медицински специалист. Билките могат да бъдат полезни като допълнение към стандартното лечение, но не следва да заменят професионалните съвети и преглед от лекар.