Начало » Менопауза

Менопауза

Менопаузата, понятие познато още като климактериум (произлиза от гръцката дума „климактер“, което означава „стъпало от стълба“) е времето на „биологичния часовник“ при дамите. To настъпва в периода на средната възраст, като при всяка жена то е с индивидуална характеристика. Най-общо това се случва около 51-вата година, но понякога признаците започват да се проявяват и по-рано.

Менопаузата е нормално, естествено събитие в живота на женската половина от населението. Определя се като последен менструален цикъл и се потвърждава, когато жената не е имала менструация в продължение на 12 последователни месеца. Това е фазата, в която функциите на репродуктивните жлези (яйчници) спират и вече не може да се очаква бременност.

Промени у жената при климактериума

След менопаузата тялото на жената произвежда чувствително по-малко хормони прогестерон и естроген. Това е причината за появата на различни дискомфортни усещания като: горещи вълни или втрисане, вагинална сухота, внезапно нощно изпотяване, смущения в съня и настроението, по-бавен метаболизъм. Описват се още случаи на неравномерно вагинално кървене, нередовен цикъл, уринарни проблеми, увеличаване на тегло, промяна на влажността и структурата на кожата и косата, загуба на пълнота и еластичност на гърдите, болки в ставите и костите.

Периодът, с който се обозначава времето преди настъпването на менопаузата се нарича пременопуза. Много често се случва пременопаузата също да бъде придружена от нередности в менструалния цикъл. Заедно с тях са и типичните симптоми на ранна менопауза, може да започне до 10 години преди последния менструален цикъл. На този етап яйчниците все още изработват нормални нива на хормона естроген. Поради това няма и толкова чести и осезаеми промени, освен цикълът, който понякога може да бъде по-обилен и продължителен, да се появяват главоболие, подуване и тежест, нервност и отпадналост.

Хранене при менопауза

Обикновено жените достигат менопаузата около същата възраст като техните майки и сестри. Това зависи и от много други фактори, които са свързани с начините и честотата на полагането на грижи в забързаното ежедневие на голяма част от жените. Становището на все повече специалисти относно менопаузата е, че храните, които съдържат повече калций, фосфор, желязо, фолиева киселина, витамините А,Е,D,C и B6 и B12 са много по-подходящи и необходими за по-плавното навлизане в този емоционален период в живота на жената.

Крайният етап е навлизането в постменопаузата. Тази фаза включва цялото време след менопаузата. Поради продължаващото намаляване на нивата на естроген през това време, симптоми като вагинална сухота и горещи вълни могат да продължат. За постменопауза може да се счита, че окончателно е настъпила пет години след последната менструация. Средната възраст е 55 – 56 години.

Облекчаване на симптомите

За да се подпомогне облекчаването на симптомите при менопауза е добре да се приемат оптимални количества от богата на витамини и минерали храна. Да се сведе до минимум приема на алкохол, кафе, мазни и захарни изделия. Някои хранителни добавки, съдържат билкови екстракти и допълнително количество витамини. Те също биха могли да повлияят благоприятно на метаболизма, силата и енергията, костите и нервната система.

Хранителната добавка на АролайфФемибаланс съдържа в себе си добре балансирани нехормонални компоненти Те допринасят за регулирането на хормоналната дейност за жени в менопауза. Продукта подпомага нормалната психична функция, нормалното функциониране на нервната система. Допринася за намаляването на чувството на отпадналост и умора. Допринася и за поддържането на нормалното състояние на косата, кожата, лигавиците, костите и зъбите.

2 коментара за “Менопауза”

 1. Росица Петрова

  Здравейте, закупих Фемибаланс скоро-колко време може да се приема без прекъсване? На 53 години съм и от 4 месеца съм без цикъл. Гинекологът ми е против да взимам каквото и да било, но имам много световъртежи от както запоюнах да навлизам в менопауза.

  1. Лилия Минева

   Здравейте, г-жо Петрова,
   ФемиБаланс е синергична комбинация от екстракти от билки, витамини и
   изофлавони, които подпомагат организма на жената преди и по време на
   менопауза. Тъй като всеки организъм е различен, не може да се каже точно
   каква трябва да е продължителността на прием. Продукта няма
   противопоказания. Все пак, ако нещо ви притеснява, препоръчваме
   консултация с лекар. Желаем Ви всичко най-добро.

Задайте вашият въпрос към специалиста

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *