Начало » Констипацията – проблеми и решения

Констипацията – проблеми и решения

д-р Зорина Петрова

Фармаколог

Д-р Зорина Петрова Фармаколог

д-р Зорина Петрова – Фармаколог

По дефиниция констипацията се определя като дефекация (изхождане) с честота на изхожданията не повече от 3 пъти седмично, като фекалиите са с твърда консистенция. Дефекацията често е съпроводена с болка, напрежение и неприятни усещания (повишено газообразуване, коликообразна болка, спазми).

Констипацията може да е инцидентно, остро състояние; в тези случаи причината най-често е недостатъчен прием на течности, рязка промяна в диетата, хормонален дисбаланс и др.

Острата констипация обикновено е преходна и успешно се повлиява от промяна на режима и кратковременно приложение на лаксативи.

За съжаление хроничната констипация (продължителност над 3 месеца) е по-често срещана и е по-сериозния проблем за доста хора.

По – често се среща при:

 • жени
 • хора които не се занимават с физическа активност или са приковани към леглото поради физическо увреждане като нараняване на гръбначния мозък
 • бременни

Според статистиката засегнати са около 15 % от възрастното население на Западна Европа и 28% от възрастното население на Северна Америка. У нас за констипация съобщават 4% от българите над 16 години и 3 до 5% от детската популация.

Освен прякото действие върху чревната функция, констипацията има и редица други неблагоприятни въздействия:

 • Затруднява процесите на очистване и детоксикация: редовното отстраняване на токсините от организма е важно, за да се поддържа добрата хомеостаза. Детоксикацията гарантира нормално функциониране на всички органи и поддържането на здравословен баланс.
 • Променя микробиома, а оттам повлиява и имунния статус (имунитетът е в червата).
 • Повлиява метаболизма: функцията на чревната лигавица до голяма степен е свързана с абсорбцията и разграждането на хранителните вещества и последващо отделяне на отпадните продукти. Нерегулираният и твърде продължителен престой на фекална маса не позволява физиологичните процеси да протичат в естествения си ред и продължителност, което може да доведе до промени в теглото.
 • Психологически задръжки: констипацията е затормозяващо състояние, което може да влоши психичния статус – повишена раздразнителност, тревожност, напрежение
 • Влошава социалния статус: променя социалните възможности, налага ритуали, създава органичения.

Популярни и често срещани причини са:

 • нездравословното хранене (най-вече минимален прием на фибри)
 • недостатъчния прием на вода и
 • недостатъчна физическа активност

И ако тези фактори са контролируеми и подлежат на промяна, има редица други, които не могат да бъдат отстранени само чрез промяна на хранителния и двигателния режим.

Такива са:

 • Медикаменти и хранителни добавки

Редица медикаменти, а и хранителни добавки могат да доведат до констипация.

Такива са нестероидните противовъзпалителни средства, някои лекарства за лечение на сърдечно-съдови заболявания (калциеви блокери, диуретици), антипаркинсонови средства, антидепресанти (трициклични антидепресанти), наркотичните аналгетици, някои химиотерапевтици и др.

 • Заболявания – различни заболявания водят до констипация: неврологични (мултиплена склероза, болест на Паркинсон, инсулт, мускулна дистрофия), когнитивни нарушения (деменция); хипофункция на щитовидната жлеза (вкл. болест на Хашимото), диабет, някои стомашно-чревни болести, всички заболявания, които водят или се съпътстват от имобилизация (която води до констипация).

Тези два фактора – медикаментите и заболяванията, са две доста съществени причини, групата на страдащите от хронична констипация да е значителна, което пък прави проблема, не по-малко важен от заболяванията, определени като социално значими.

Още повече, че при пациентите, имащи констипация по повод прием на дадени лекарства или заболяване, промяната на хранителния и двигателен режими не е достатъчна, а за част от пациентите не е и възможна.

Това налага изборът на средства за лечение на констипацията да се прецизира внимателно и да се вземат под внимание фактите, че:

 • Приемът на тези средства ще е продължителен
 • Съществува риск от лекарствените взаимодействия (предвид, факта че тези пациенти обикновено приемат редица лекарства, поради основното си заболяване).

Най-често като ефективни и максимално безопасни се определя група растения (билки), които се влагат в продуктите за лечение на констипацията под различна форма.

Тези фитопрепарати обикновено се базират на няколко билки с добре доказана ефикасност и с максимална безопасност:

 • Зърнастец (Rhamnus frangula)

Зърнастецът традиционно е използван в народна медицина в Източна Азия, Северна и Южна Америка и субтропичните региони на Африка. Зърнастецът има установено слабително (очистително) действие. Слабителното му действие се проявява сравнително бързо 6(8) до 10 часа след приема. Зърнастецът се определя като билка с меко действие, затова е подходящ след ректални интервенции, при наличие на анални фисури, хемороиди. Най-добър резултат има при атоничен хроничен запек.

Механизмът на действие не е напълно известен, но се смята, че съдържанието на хидроксиантраценовите производни стимулира движението на дебелото черво (перисталтиката), секреторните му функции и потиска обратната резорбция на водата (1).

Оценката на фармакологичната активност на екстрактите и изолираните съединения разкрива противовъзпалителна, антиоксидантна, антималарийна, антибактериална, антимутагенна, антигенотоксична, хепатопротективна, противоракова и антипролиферативна активност. (2)

 • Сена (Cassia senna)

Сената е класическа билка с добре изразено слабително действие чрез стимулиране на чревната перисталтика. Основното действие осъществяват сенозидите, които дразнят лигавицата на дебелото черво и предизвикват контракции в рамките на 10 часа след приема. Потискането на реабсорбцията на течности, смекчава фекалната маса и способства за елиминирането й. Приложението на сена като монопрепарат води до привикване и отслабване на ефекта във времето.

 • Корени на ревен (Rheum rhabarbarum)

Ревенът реализира полезните си действия чрез антрагликозидите, които подлежат на разграждане в червата, дразнят чревните рецептори и повишават перисталтиката главно на дебелото черво.

Тези три билки се съдържат в препарата Аролаксен. Комбинирането им предполага взаимно потенциране на слабителния ефект и по този начин се гарантира желания резултат. Когато се комбинират вещества със сходен ефект (както е при Аролаксен), освен потенциране на ефективността, имаме и по-добър безопасен профил, защото се работи с оптимални, а не максимални дози.

Твърдим, че растителните препарати имат значително по-малко странични ефекти от химическите субстанции, но това не ни дава право да ги приемаме за 100% безопасни.

Високите дози и твърде продължителното прилагане на зърнастец например, може да доведе до коремни болки, спазми, повръщане и др.

Страничните ефекти са дозозависими, затова комбинирането на трите билки позволява всяка билка да е в доза достатъчна за ефект, но и обезпечаваща изявата на странична реакция.

В препарата Аролаксен има и допълнителна „защита“ за предотвратяване на чревния дискомфорт, болезнената моторика и повишеното газообразуване – добавени са още:

 • Копър (Anethum graveolens)

Копърът има изразено спазмолитично действие. Предполага се, че отпускането на гладката мускулатура на храносмилателната система става чрез повлияване на калциевите йони (3)

Етеричното масло от копър намалява образуването на газове, балансира чревната перисталтика и има слабително действие.

 • Джинджифил (Zingiber officinale)

Джинджифилът също се използва като лек и е от огромна стойност при лечението на различни стомашни заболявания като запек, диспепсия, регургитация, подуване на корема, гастрит, епигастрален дискомфорт, стомашна язва, лошо храносмилане, гадене и повръщане. Различни предклинични и клинични проучвания също показват, че джинджифилът притежава антиеметични ефекти срещу различни еметогенни стимули. Доказано е, че джинджифилът притежава антиоксидантно действие срещу свободните радикали; инхибира липидната пероксидация и че така може би допринасят за наблюдаваните гастропротективни ефекти. (4)

Аролаксен е препарат базиран на пет билки, които имат доказано действие при стомашно-чревни проблеми. Като продукт за повлияване на констипацията той съчетава зърнастец, сена и ревен –  трите най-ефективни растения за стимулиране на чревния пасаж и регулиране на дефекацията, а допълнението на копър и джинджифил смекчава действието им и осигурява комфорт на стомашно-чревния тракт.

Източници:

 1. https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-summary/frangula-bark-summary-public_en.pdf
 2. Traditional Medicinal Uses, Phytochemicals, and Pharmacological Activities of Genus Rhamnus: A review Year 2021, Volume 8, Issue 3, 899 – 932, 31.08.2021 Gashaw NİGUSSİE Haregua MELAK Milkyas ENDALE ANNİSA
 3. Gharib Naseri MK and Heidari A. Int J Pharmacol 2007; 3: 260-264
 4. A review of the gastroprotective effects of ginger (Zingiber officinale Roscoe) Raghavendra Haniadka 1, Elroy Saldanha, Venkatesh Sunita, Princy L Palatty, Raja Fayad, Manjeshwar Shrinath Baliga
Аролаксен

11 коментара за “Констипацията – проблеми и решения”

  1. д-р Зорина Петрова

   „Зависим“ е състояние, което трудно може да се свърже с препарати за лечение на запек. По-скоро може да има привикване – напр. при дълга употреба на майчин лист (сена), организмът се адаптира към дозата и за да имате ефект е нужно дозата да се повиши. Това обикновено се случва при прием на монопрепарат (т.е. съдържа само сена). За да се избегне тази реакция се правят комбинации от различни растителни екстракти, които имат подобен ефект и приложени заедно увеличават ефективността си. Не забравяйте, че успоредно с препарата трябва да промените оптимизирате хранителния и двигателния режим.

    1. д-р Зорина Петрова

     Лечението трябва да се съобразява с индивидуалните особености на пациента, за да е максимално ефективно.
     Препоръчвам Ви да се консултирате с Вашия лекар, защото той познава най-добре Вас и Вашето състояние.

  1. д-р Зорина Петрова

   Запекът е упорит симптом и за да има резултат трябва да се изяснят доста неща: диета, двигателна активност, имате ли и какви заболявания, приемате ли и какви лекарства/добавки за тях; какво сте вземали досега и др. Въпреки, че не виждате резултат, трябва да продължите да търсите решение, защото хронично бавен пасаж (лениви черва) променя микробиома, води до натрупване на токсини, предразполага към възпаления и намален имунитет.

 1. Снежана

  Здравейте, детенце на 5 г с алергии и непоносимости. Пази диета без глутен и млечни продукти. Има проблем още преди диета. Много газове, болка в корема. Почти всекидневно изхождане, но на точенца (много твърди). Изписан ни е effecol junior, но повече от година го приемаме
  и спрем ли го проблема се завръща. Двама гастроентеролози установиха, че има газове в коремчето (и до там 😞)
  Благодаря предварително

  1. д-р Петрова

   Конкретните съвети по терапията могат да се дадат само при добро познаване на конкретния случай; тъй като става въпрос за дете, не е коректно да се дават препоръки без познаване на казуса в детайли.

 2. Златка Илиева

  Здравейте. От дълго време съм със запек. Опитала съм доста чайове, таблетки и капки. Ефекта е минимален.Имам проблеми със ставите и движенията ми са ограничени.Приемам хапчета за кръвно и антидепресант( Ксетанор )Посъветвайте ме какво да правя за да се отърва от този проблем.

 3. Златка Илиева

  От дълго време съм със запек и изпускане на урина при кихане, кашляне и вдигане на тежести. Опитвам с много неща но ефект не се получава.

Задайте вашият въпрос към специалиста

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *