Начало » Как да се храним при болест на Хашимото

Как да се храним при болест на Хашимото

Болестта на Хашимото представлява състояние, при което имунната система атакува щитовидната жлеза. Тази малка жлеза е много важна част от ендокринната ни система, която произвежда хормоните, контролиращи голяма част от функциите на тялото. Възпалението вследствие на болестта на Хашимото, често води до понижена функция на щитовидната жлеза или т.нар. хипотиреоидизъм.

Над 250 хиляди българи имат понижена функция на щитовидната жлеза

С този здравословен проблем се сблъскват хиляди българи всяка година, като статистиката показва, че по-често са засегнати жените, отколкото мъжете. За да разберете какво е състоянието на вашата ендокринна система и щитовидната ви жлеза е важно да правите редовни профилактични прегледи при специалист.

Понякога това състояние може да протече безсимптомно или в началото признаците да не ви направят впечатление. Един от най-често срещаните симптоми на Хашимото е появата на оток или подуване в предната част на шията. Освен него може да са налични и следните други симптоми:

Симптоми и признаци на Хашимото

 • Умора и ленивост (често може да се обърка с пролетна умора);
 • По-изострена чувствителност към студ;
 • Констипация (запек);
 • Подпухнало лице;
 • Чупливи нокти;
 • Косопад;
 • Суха кожа;
 • Необяснимо наддаване на тегло;
 • Слабост в мускулите;
 • Проблеми с паметта;
 • Болки в мускулите, усещане за тежест;
 • Безсъние;
 • Трудност при преглъщане на течности и храна;
 • Уголемяване на езика;
 • По-дълга менструация ;
 • Депресия.
Болест на Хапимото - как да се храним?

Как да подобрим състоянието си при Хашимото

Здравословен начин на хранене

Въвеждането на здравословен режим на хранене, към който да подходите с постоянство и усърдите би могло сериозно да ви помогне да подобрите състоянието си и да облекчите неприятните симптоми на Хашимото. Храните с глутен например могат да влошат състоянието и да обострят признаците на болестта. Затова е препоръчително да избягвате хляб, бисквити, чемик, ръж, ако имате Хашимото.

Нисковъглехидратен режим на хранене

Нисковъглехидратният режим на хранене би могъл да има положителен ефект при Хашимото. Диетата с нисък прием на въглехидрати може да спомогне да намалите отрицателното въздействие на въглехидратите върху щитовидната жлеза, като най-добре би било да изключите сладките и тестени храни, както и газираните напитки и сокове, които не са прясно изцедени.

Препоръчителни храни при този режим са прясно червено или пилешко месо, пуешко, риба, яйца, зеленчуци, растителни масла, сезонни плодове, сурови ядки. Избягвайте тлъстите меса и преработените храни, тъй като те могат да изострят хормоналния дисбаланс и да влошат състоянието ви. Наблегнете на здравословните мазнини като зехтин, кокосово масло, авокадо, масла от ядки.

Комплекс от витамини и минерали

За да преодолеете неприятните симптоми на болестта като умора, ленивост, липса на енергия, е препоръчително да си набавите комплекс от ценни витамини, минерали и микроелементи като витамин D и групата на B витамините, селен, цинк, желязо, магнезий и много други. Едно от ограниченията, които често се налагат на хора с Хашимото е избягването на продукти, които съдържат Йод, което превръща Мултивитамините Exavit от А- Я + Куркума в незаменим комплекс от витамини, минерали и микроелементи за всеки. Мултивитамините на Витафорс са сред малкото продукти, които не съдържат йод и са подходящи за хора, диагностицирани с Хашимото, като спомагат да се набавят всички необходими ценни витамини и минерали на организма.

Детокс с куркума

При болест на Хашимото един от начините да облекчите симптомите би била редовната детоксикация на организма посредством билки и подправки. Една от безценните подправки за детокс е куркумата, която има мощни противовъзпалителни свойства и спомага да се изведат вредните вещества от от тялото. В Мултивитамините Ексавит А – Я е включена и така полезната куркума.

Витамин D

Дефицитът на „слънчевия“ витамин в тялото (витамин D) може да се свърже с няколко автоимунни заболявания, каквото е болестта на Хашимото. Затова е препоръчително да си го набавяте редовно или чрез излагане на слънце за 10-15 минути на ден или посредством прием под формата на хранителна добавка или мултивитамини.