В стремежа си към оптимално здраве и благополучие често търсим да добавим в ежедневната си диета продукти и суплементи, които да насърчат по-здравословен начин на хранене. Бирената мая е естествена съставка, с висока хранителна стойност и многобройни предимства, които могат да обогатят не само хранителния ни статус, но и да допринесат за повишаване на енергията, да намалят ефектите от стареенето, да подобрят настоящото ни здравословно състояние и цялостното благосъстояние.
Какво представлява бирената мая?
Това е страничен продукт от производството на бира. Жив организъм , който в активната си форма абсорбира витамини и хранителни вещества от другите съставки, участващи в процеса на варене. Маята притежава изключителна хранителна мощ. Съдържа всичките девет основни аминокиселини, което я прави пълноценен източник на протеини. Богата е на някои минерали като хром, калий и селен. Освен това осигурява диетични фибри. Също така може да попълни хранителните нужди от витамини от група B, които са ключови за разграждането на въглехидратите, мазнините и протеините, за осигуряване на енергия за тялото, за мозъчната функция и клетъчния метаболизъм.
Впечатляващият хранителен профил прави бирената мая ценна добавка и отлично средство за поддържане на младост, енергия и форма.
Защо да приемаме бирена мая?
Много клиничните изпитвания са оценили ролята на дрождите в имуномодулацията, респираторните инфекции, превенцията. Също така се смята, че като източник на диетични фибри, бирената мая допринася за подобряване на липидния профил.
Едно от ключовите ѝ предимства на суперхрана е високото съдържание на микроелемента хром. Неговото присъствие е нужно на тялото, за да може инсулинът да върши работата си по преместване на глюкозата от кръвта в клетката (регулира нивата на кръвната захар). Хромът, наличен в бирената мая е известен, като фактор на глюкозна толерантност (GTF). Именно в тази форма, тялото е в състояние да използва този минерал, за да помогне за регулирането на инсулина и да нормализира нивата на кръвната захар. Ето защо бирената мая може да повлияе благоприятно на хора с повишени глюкозни нива, диабетици, както и такива с хипогликемия (ниска кръвна захар).
За какво може да бъде полезна бирената мая?
Това е една от храните с най-висок дял на витамини от група В. Заедно с всчики останали микро- и макронутриенти компоненти в състава ѝ, които участват в производството на определени хормони и осигуряват енергия, необходима за правилното функциониране на тялото, растежа и доброто здраве, бирената мая може да бъде от полза за:
• Увеличаване на енергията и устойчивостта на тялото
• Подобряване на глюкозния толеранс при диабет тип 2
• Улесняване контрола на диабет
• Насърчаване на добро храносмилане и поддържане здравето на червата
• Редуциране на кръвните нива на общия холестерол и повишаване на липопротеините с висока плътност (HDL или „добър“)
• Подпомагане управлението на теглото
• Поддържане на красива и здрава кожа и коса
• Увеличаване на мускулната маса
• Укрепване на имунната система
• Повлияване и облекчаване на умората и депресията след раждане
• Подобряване на мотивацията и настроението
Благодарение на наличието на нуклеотиди в бирената мая
, тази здравословна хранителна добавка може да повиши, както нивата на енергия, така и настроението. Нуклеотидите се използват от спортистите за подобряване на представянето и за подпомагане на възстановяването след тренировка. Те също могат да повлияят положително върху когнитивната функция.
Никотинамид рибозид е форма на витамин B3, който естествено се среща в бирената мая и може да спомогне за запазване и укрепване на когнитивната функция.
Изолираните от дрождите бета-глюкани, дори след обработка на маята, запазват високи стойности и свойства. Като разтворими фибри, те могат да упражнят пребиотичен ефект, да подпомогнат изчистването на лошите бактерии, да подобрят чревната функция и храносмилането. От друга страна бета-глюканите притежават изключителни имуностимулиращи свойства. Освен това спомагат за укрепването на целостта на чревната бариера и се борят с инфекциите в храносмилателната система.
Друго предимство на бета-глюканите е, че имат подмладяващ ефект за кожата. Стимулират реакцията на кожните клетки за борба със свободните радикали, насърчават защитата срещу замърсяването на околната среда, като значително забавят процеса на стареене и действат противовъзпалително.
Минералите като хром, селен и цинк, и витамин В2 от своя страна могат да стимулират производството на колаген, да повлияят благотворно за укрепване на кожата, ноктите и косата. Да подобрят хидратацията, текстура и еластичността на кожата, да облекчат симптомите на акне, екзема и псориазис.
Хората с диабет тип 2 могат да се възползват от диета, съдържаща бирена мая, тъй като тя е с естествено високо съдържание на фактор на глюкозен толеранс (GTF), който повишава чувствителността на инсулиновите клетки, отговорни за регулирането на нивата на кръвната захар. Известно е също, че GTF намалява LDL холестерола и триглицеридите при хора с диабет тип 2.
Бирената мая се явява отлична като протеинова добавка и енергиен бустер.
При редовна консумация може да помогне и за поддържане на здравословно тегло, като допринесе за редуциране на хормона на глада и съдейства за намаляване производството на мазнини в тялото. Освен всичко тя е с ниско съдържание на мазнини, което я прави чудесна добавка за отслабване.
Бирената мая от АРОЛАЙФ е с висока хранителна стойност.
Защо да я изберете?
Съдържа естествен комплекс от живи дрожди, произведени от Leiber Gmbh Germany . Източник е на аминокиселини, фибри и минерали. Всяка таблетка доставя 630 мг бирена мая + витмини А,С,Е. Подходяща е за веган и вегетариански режим на хранене.
Противопоказания за употреба
Много е важно да споменем, че хората, които имат чести гъбични инфекции или които са алергични към дрожди, трябва да избягват бирената мая.
Хората с диабет е необходимо да се консултират с лекаря си, преди да приемат добавка с бирена мая, тъй като тя може да взаимодейства с лекарства за диабет и да причини ниска кръвна захар.
Това условие важи и за онези, които приемат меедикаменти за депресия, които имат болест на Crohn или са с нарушена имунна система.
Бирената мая не трябва да се приема от бременни и кърмачки без предварително съгласуване с техния лекар.
Няма научни изследвания в подкрепа на безопасността на бирената мая при деца, затова първо трябва да говорите с вашия педиатър.
Хората с непоносимост към глутен трябва да избягват консумацията на бирена мая, тъй като тя е вторичен продукт на бирата и може да съдържа следи от глутен.
https://www.drugs.com/npp/brewer-s-yeast.html#18217542
https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=19&contentid=brewersyeast
https://nutritionfacts.org/video/flashback-friday-benefits-of-brewers-yeast-for-diabetes/
https://www.intechopen.com/chapters/42112
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9998214/