Начало » Защо калцият е важен за функционирането на тялото?

Защо калцият е важен за функционирането на тялото?

Илюстрация към статия за калций. Жена и опаковка Калций с витамини Д3 и К2

Калцият е от решаващо значение за изграждането и оптималното здраве на костите през целия живот. Част от минерала се абсорбира в кръвта и се използва от тялото за някои съществени функции, като мускулна контракция и релаксация, невротрансмисия, коагулация на кръвта, енергиен метаболизъм, действие на храносмилателни ензими, имунитет.
Богатата на калций диета е най-добрият източник за осигуряване нивата на минерала в тялото. Много хора обаче не постигат дневния препоръчителен прием.
Кой е изложен на повишен риск от ниски нива на калций?
Богати на калций хранителни източници и балансирана диета са достатъчни за поддържане на оптимални нива на минерала. Веганите, хора с непоносимост към лактоза или с проблеми с абсорбцията, поради стомашно-чревни заболявания, както и възрастните са едни от най-уязвимите групи, които могат да развият дефицит. Към тях можем да добавим и онези, които следват диета с високо съдържание на протеини или солта присъства в по-големи количества в храната. Причината е, че протеинът и натрият работят за премахване на калция от клетките.
В случай, че тялото не получава достатъчно количество от минерала, то набавя необходимото от костите. За продължителен период от време, този дисбаланс може да доведе до загуба на костна маса, ниска костна плътност, да предизвика остеопороза, да повиши риска от фрактури. Важно е да отбележим, че всеки ден човек губи калций чрез кожата, ноктите, косата, потта, урината, а тялото не може да го произвежда самостоятелно.
Затова адекватният прием на калций е жизненоважен през цялото време.
През детството и юношеството минералът е необходим за изграждане и растеж, за постигане на максимална пикова костна маса в млада възраст и за поддържане на минералния статус на костите на по-късен етап.
Колко

калций

трябва да приемаме всеки ден?
Повечето от нас се нуждаят от 1000 мг до 1200 мг на ден. Известно е, че костите непрекъснато се ремоделират. При деца и юноши тялото изгражда нова кост по-бързо, отколкото разгражда старата кост, така че общата костна маса се увеличава. С напредване на възрастта се губи костна плътност, особено при жени след менопауза, защото костта се разгражда по-бързо, отколкото се изгражда. Това повлиява нивата на калций и обикновено минералът се допълва с калциева добавка. При възрастните дневната препоръка се увеличава, тъй като калцият се абсорбира по- неефективно от червата или част от него може да се загуби през бъбреците.
Препоръчителната доза за възрастни е 1 000 mg. За жените над 50-годишна възраст и мъжете над 70, приемът се повишава на 1 300 mg дневно.
Превишаването на горните граници може да доведе до странични ефекти и потенциални здравословни проблеми.
Тялото абсорбира повече калций, когато се съчетае с

Витамин Д3

и

Витамин К2

. Калциева добавка с такава комбинация може да бъде полезна и като източник на Витамин Д. Двете хранителни вещества имат решаващата роля за пълноценното използване на калция от тялото.
Защо калций с витамини Д и К?
Ползите от приема на витамин К2 и витамин Д3 с калций подпомага лесното усвояване и регулира правилното доставяне на калция до костната маса. Същевременно се понижава риска от артериална калцификация, чрез потенциално намаляване на вредните отлагания на калций и други минерали в кръвоносните съдове.
Комбинирата формула Калций с витамини D3 и К2 на Arolife под формата на хранителна добавка е лесен начин за набавяне на оптимални дози. Една таблетка осигурява 600 мг калций (калциев карбонат), 15 микрогр. Витамин K2 (менахинон) и 5 микрогр. Витамин Д3 (холекалциферол).
Твърде много калций може да доведе до дисбалнс на други хранителни вещества и да причини камъни в бъбреците, запек и други здравословни смущения.
Какви са симптомите на предозиране с калций?
Хиперкалциемията е състояние, при което нивото на калций в кръвта става твърде високо и може да предизвика сериозни проблеми, като бъбречна недостатъчност, да отслаби костите, да засегне сърцето и мозъка.
Симптомите на предозиране с калций включват още:
• Гадене и повръщане, лош апетит
• Повишена жажда или по-често уриниране, поради бъбречни нарушения
• Мускулна слабост или потрепвания
• Повишено чувство на умора
• Чупливи и крехки кости
• Забравяне, депресия или раздразнителност
Какъв тип калциева добавка трябва да приемаме?
Количеството калций, което тялото ще абсорбира от добавките, зависи от формата на калций, от това колко добре калцият се разтваря в червата и количеството калций в тялото. Една от най-бионаличните форми на калций е калциев карбонат.
Калций 60 таблетки на Arolife е висококачествена комбинирана добавка с витамини D3 и K2, която може да закупите онлайн или в аптечната мрежа. Говорете с вашия лекар или диетолог дали е подходяща за Вас.
Източници:
• National Institutes of health (NIH)
https://www.niams.nih.gov/health-topics/calcium-and-vitamin-d-important-bone-health#:~:text=Calcium%20phosphate%20hardens%20and%20strengthens,to%20break%20if%20we%20fall
• National Library of Medicine https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK500003/#:~:text=Magnesium%20deficiency%20also%20can%20cause,as%20PTH%20regulates%20calcium%20levels.
• HelpGuide.org

Calcium and Bone Health


• Science Direct
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9780081009222000036
Authorised EU health claims for calcium and calcium with vitamin D (for low bone mineral density and risk of fractures)

Задайте вашият въпрос към специалиста

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *