Начало » Защо здравето започва от червата?

Защо здравето започва от червата?

Статия Доктор Лозанова

От храносмилателната ни система зависи извличането на хранителните вещества, от които се нуждаем. Ако лошите бактерии започнат да надвишават добрите, това води до дисбаланс в храносмилателния тракт. Дисбиозата може да доведе до диарии, запек, подуване на корема, болка в стомаха, синдром на пропускливите черва. Също така е възможно да възникнат и проблеми извън храносмилателния тракт. Установена е връзка между небалансираната флора и диабет, затлъстяване, сърдечно съдови заболявания, депресивни състояния, стрес, тревожност.

Пробиотиците

помагат на организма да се справи с неблагоприятните фактори на околната среда, да мобилизира имунната система, да възстановят баланса в тялото. 80% от нашите имунни клетки се намират в чревната тъкан, те притежават способността да отблъскват патогенните бактерии и вируси чрез различни механизми. Чревният микробиом е сложна структура. Около 500 различни вида бактерии колонизират различни участъци на червата на човек. Тяхната роля е многопластова, помагат за укрепване на чревната лигавица, образуване на слуз, бариера срещу навлизащите микроорганизми. Ако по някаква причина се наруши баланса на бактериалната колонизация в червата, това може да има страничен ефект върху нашата имунна система. БиоФлора Kids на Arolife е синбиотик за деца под формата на таблетки за дъвчене с вкус на малина и подсладител стевия. Съдържа комбинация от 3 милиарда живи бактерии в дневна доза от 2 таблетки с пребиотик инулин. В състава на една таблетка са налични живи бактерии от следнита четири пробиотични щама: Lactobacillus acidophilus 500 млн cfu , Lactobacillus rhamnosus 500 млн cfu, Bifidobacterium infantis 300 млн cfu, Lactobacilus reuteri 200 млн cfu, инулин 50 мг. Синергичното действие на комплекса пробиотик – пребиотик допринася за нормалното функциониране на чревната среда и стомашно-чревния комфорт. Умело подбраната комбинация от четири пробиотични щама го прави незаменим помощник в подкрепа на имунната система на нашите деца. Подобрява баланса на микроорганизмите в стомашно-чревния тракт и помага при хранителни неразположения. Засилва имунната функция на организма, особено когато е най-нужно – при смяна на климат, вода и храна, чести пътувания, състояния на стомашно разстройство, дискомфорт.

Lactobacillusacidophilus

– спомага за отстраняване на газове, подуване, лактазна непоносимост, намаляване нивата на E.coli, потискане растежа на Candidaalbicans, намаляваненивото на лошия холестерол, подпомага храносмилането и разграждането на веществата в стомашно чревния тракт, подобрява перисталтиката, участва в синтеза на различни витамини, минерали и ензими.

Lactobacillusrhamnosus

– подпомага намаляване честотата и продължителността на диарията, при редица вирусни инфекции,също така често срещан страничен ефект при прием на антибиотици, повишава имунитета при белодробни инфекции.Може да помогне и в борбата срещу инфекции на отделителната система, като възпрепятства растежа на вредните бактерии по лигавицата.

Bifidobacteriuminfantis

– освобождава млечнокиселата и други органични киселини, като продукти на обмяната, чрез което спомага предотвратяване растежа на патогенни бактерии, благоприятства подтискането на възпалителните процеси в организма (например улцерозен колит, псориазис). Помага също така при алергични заболявания (астма, хранителни алергии, алергичен ринит) в комбинация с други бифидобактерии.

Lactobacillusreuteri

– един от най-проучваните и високоефективни лактобацили. Среща се често в чревната лигавица на новородените. Представлява важна част от имунната подкрепа, с противовъзпалителен ефект върху червата, повлиява благоприятно колики и газове. Наличието му в организма намалява при стресови ситуации, спад в имунната система,стомашно чревни инфекции, прием на АБ. Благоприятства лечението на диарии, гастроентерити, синдром на раздразненото черво, атопичен дерматит, уроинфекции, гъбични инфекции. Действа чрез производство на рутерин, който инхибира много патологични грам+, грам- бактерии, гъбички и паразити. Противодейства на растежа на E.coli, намалява phна храносмилателния тракт, развитието на Helicobacterpylori, причинител на гастрити и язви. Подпомага оралното здраве, предотвратявайки кариеси и гнгивити. Подпомага сърдечносъдовата система, като оказва контрол на абсорбцията на холестерола в кръвта. Пробиотиците имат потенциал да поддържат чревното здраве и цялостното благосъстояние на организма. Ето защо е важно да обърнем внимание за зашита на здравето на нашето тяло започвайки от детството. Синбиотик БиоФлора Kids на Arolife спомага за балансиране чревната флора, подпомага укрепване имунната система и съдейства за предпазване от инфекции.