Начало » Защо възниква недостиг на желязо? Как да го предотвратим?

Защо възниква недостиг на желязо? Как да го предотвратим?

Недостиг на желязо. Снимка на жена илюстрация към статия от блог.

Желязото е жизненоважен минерал за поддържане на множество метаболитни процеси. Участва в образуването на хемоглобин, в производството на хормони, на невротрансмитери и ДНК, подпомага преноса на енергия. Необходимо е и за поддържане на имунната активност. Ниски нива или недостиг на желязо възникват, когато тялото не получава достатъчно от него.
Като хранително вещество, тялото набавя желязо чрез храната. Добрите източници включват червено месо, яйца, тъмнолистни зелени зеленчуци, зърнени култури.
Тялото абсорбира само малка част от желязото, което поглъщаме. След като постъпи в организма, то се освобождава в кръвния поток, където протеин, наречен трансферин, се свързва с него и го доставя в черния дроб. Около 25% от общото желязо в тялото се съхранява като феритин. Феритинът е протеин, който се намира в много телесни клетки, но е концентриран най-вече в черния дроб, далака, костния мозък. Когато запасите от желязо започнат да се изчерпват, феритинът контролирано освобождава необходимото количество за производството за нови червени кръвни клетки.
Факторите, които влияят на баланса на желязото в организма, включват количеството желязо в диетата и колко от него се абсорбира в тънките черва.

Защо желязото е важно за децата?

Желязото е необходимо за образуването на хемоглобин – молекулата на кръвта, която транспортира кислород до клетките в тялото. Освен това помага на мускулите да съхраняват и използват кислород. Ако в диетата на вашето дете липсва желязо, то може да развие железен дефицит.
Бебетата се раждат със складирано желязо в тялото си и получават известни количества от кърмата. Кърменето увеличава нуждите от желязо при жената с около 0,5 до 1 mg на ден. Важно е да се отбележи, че концентрацията на желязо в кърмата спада след 4-ия месец. За да се подхранва бързия растеж и развитие на детето е необходимо постоянното осигуряване на желязо – от храна или добавки.
По време на периодите на растеж в ранна детска възраст, през детството и юношеството, нуждите от желязо може да надвишат доставяното количество от диетата.
Тъй като то участва в производството на здрави червени кръвни клетки, ниският хемоглобин при децата може да причини симптоми като умора, слабост и нарушения в когнитивната функция.
Ако недостигът на желязо не се коригира, това може да доведе до изчерпване, дефицит или желязодефицитна анемия (намаляване на броя на червените кръвни клетки в тялото).
Недостигът на желязо и анемията могат да бъдат причина за сериозни последици, особено за деца и за бременни жени.
При недостатъчното количество червени кръвни клетки или хемоглобин в норма, тялото не получава необходимия кислород и много от функциите му се нарушават.

Какви са причините за недостиг на желязо?

Когато хранителният прием на желязо е твърде нисък, запасите в тялото намаляват с времето.
Основните причини за недостиг на желязо включват:
• Неконсумиране на достатъчно богати на желязо храни
• Лоша абсорбция
• Хронична загуба на кръв
• Бременност
• Интензивни упражнения
• Висок прием на краве мляко при малки деца на възраст под 2 години

Високорискови групи за недостиг на желязо са:

• Жените, които са бременни, поради повишените нужди от желязо в организма
• Жени, които кърмят, или такива, които наскоро са родили
• Вегетарианци, вегани и други хора, чиято диета не включва храни, богати на желязо
• Хора със стомашно-чревни заболявания, с пептична язвена болест, с хранителни разстройства
• Хора с хронични заболявания, сърдечна недостатъчност или бъбречно увреждане
• Тийнейджъри (особено момичета, които имат много обилен цикъл)
• Спортисти, които редовно се занимават с интензивни упражнения

Какви са признаците и симптомите на недостиг на желязо?

• Необяснима умора или липса на енергия
• Поведенчески проблеми
• Повтарящи се инфекции
• Загуба на апетит
• Бледа кожа
• Раздразнителност
• Затруднено концентриране

По какъв начин може да бъде предотвратен дефицитът на желязо?

• Въвеждане на богата на желязо диета
Включването на твърда (пасирана) храна при бебетата, когато са на около 6 месеца ще обогати тяхната диета.
Докато детето расте, насърчаването на изобилие от здравословна, питателна храна ще осигури балансирана диета и може да помогне за предотвратяване на анемия, причинена от недостатъчно желязо, фолат или витамин В12.
Консумирането на постно червено месо, птици, риба, боб, леща, зърнени храни и зелени листни зеленчуци е отлична основа за поддържане на оптимални нивата на желязо в организма.
• Витамин С
Добавянето на витамин С ще помогне на тялото да усвоява по-добре желязото. Богати източници на витамин С са портокали, лимони, мандарини, горски плодове, киви, домати, зеле, ягоди и чушки.
• Добавки с желязо
Докато редовният прием на желязо чрез диетата е важен за поддържане на адекватни нива, не винаги е достатъчен за коригиране на дефицит или попълване на запасите от желязо в организма. В такива случаи, обикновено здравен специалист, препоръчва орална добавка с желязо.
Тук е важно да се отбележи, че не всички добавки с желязо са еднакви.
Например, железният бисглицинат, като източник на диетично желязо е с по-добра ефикасност и по-малко странични ефекти в сравнение с други железни соли.
ПроФерон от Arolife е хранителна добавка, съдържаща железен бисглицинат, допълнен с витамин С, витамини B6, B12 и фолиева киселина, които допринасят за нормален метаболизъм на желязото.
Предлага се както за възрастни, под формата на сашета за еднократен дневен прием, така и за деца, като сироп. ПроФерон осигурява поносима форма на желязо с висока бионаличност, без стомашно дразнене и дискомфорт, и има вкус на череша.
Дефицитът на желязо може да повлияе на цялостното благосъстояние на човек, както и на развитието при децата. Осигуряването на балансирана диета, консултацията с подходящ специалист и висококачествена добавка, могат да помогнат за поддържане на баланса на желязо в организма и да допринесат за цялостното здраве и жизненост.
Източници:
https://www.nationwidechildrens.org/conditions/iron-deficiency-anemia
https://www.nhslanarkshire.scot.nhs.uk/patient-information-leaflets/neonatal-department/pil-irndef-16-07658-l/
https://academic.oup.com/nutritionreviews/article-abstract/81/8/904/7024657?redirectedFrom=fulltext
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36728680/

Ferritin


https://www.ucsfhealth.org/education/hemoglobin-and-functions-of-iron
5. Ashmead HD. Усвояването и метаболизма на желязния аминокиселинен хелат. Arch Latinoam Nutr 2001; 1 (Suppl 1): 13-21.

Задайте вашият въпрос към специалиста

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *