Начало » Витамин Д

Витамин Д

С напредването на науката се появяват много нови открития и информация за витамин D.
Обикновено витамин D се свързва със слънчевите лъчи – най-прекият и естествен източник, от който може да бъде набавен. През месеците, в които слънчевата светлината е ограничена е важно да се обърне внимание на разнообразното и здравословно хранене.
Някои храни като сьомга, скумрия и гъби, съдържат този втамин, но истината е, че набавянето му по този начин не е достатъчно за човешкия организъм.
Витамин D е съединение от мастноразтворими секостероиди, съставено от витамин D1, D2 и D3, които са отговорни за абсорбцията на калций, желязо, магнезий, цинк и фосфат през чревната стена.
Оптималният му дневен прием е 400 IU (IU е специална мерна единица за количество на витамина).
Наличието на витамин D е нужно за всички възрастови групи – от новородените, до хората в напреднала възраст, тъй като играе основна роля при формирането на здрави кости и зъби при децата, както при функциите на сърдечно-съдовата и нервната система.
Основно влияние има и върху:

  • Регулирането на кръвното налягане; Правилното усвояване на калций; Астматични пристъпи при деца и млади хора; Подобряване на мускулната и невралната функционалност при хора в напреднала възраст; Регулиране на нивата на тестостерон и качеството на семенната течност, при мъжете; Подобряване на метаболизма, както и на дейността на бъбреците; Регулирането на секреция на паратиреоиден хормон, отделян от околощитовидните жлези; Понижаване на риска от поява на рак на дебелото черво и повечето видове рак.

Първоначално някои от симптомите, които се появяват при недостиг на витамин D са трудни за разпознаване. Проблеми, пряко свързани с недостига на витамин D в човешкия организъм могат да бъдат:

  • Поява на мускулни болки и слабост в ставите и сухожилията, видове артрит, рахит;
  • Хронична умора, простудни и грипоподобни заболявания, чести вирусни и бактериални инфекции;
  • Поява на алергии, кожни проблеми (акне), астматични прояви,
  • Образуване на стоматологични кухини и недобре координирани зъби, развитие на парадонтоза;
  • Остеопороза, остеомелация, мускулна слабост, болка, ревматоиден артрит, рахит, чести спортни травми;

Липсата на Витамин D в организма е предпоставка за по-лесното развитие на някои автоимунни заболявания, аутизъм, болести на Паркинсон, Алцхаймер, деменция, депресивни състояния; Бъбречна недостатъчност; Хипертония; Хронична обструктивна белодробна болест, туберкулоза; Диабет (тип 1 и 2), затлъстяване; Псориазис.

Важно е да се знае, че разграждането на витамин D в тялото се случва бързо и това изисква постоянното му набавяне. Наличието на оптимални количества на този витамин играят значителна роля за доброто състояние на нервната, имунната и костната система.
В обобщение важността на витамин D за човешкото здраве е огромна, поради незаменимите му функции върху целия организъм.

Продуктът Витамин D3 400(IU) на AroLife дава оптимална доза дневен прием витамин D на организма. Допринася за поддържане нормалното състояние на костите и зъбите, както и за нормалната функция на мускулите и имунната система.

Задайте вашият въпрос към специалиста

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.