Начало » Бирена мая – за какво е полезна?

Бирена мая – за какво е полезна?

Бирената мая представлява вторичен продукт, съществуващ в едноклетъчните гъби (дрожди), с латинско наименование Saccharomyces cerevisiae. Те са известни като изключително адаптивни едноклетъчни еукариотни микроорганизми. Способни са да оцелеят в среда с дефицит на кислород за определен период и да живеят в много различни среди. Поради тази причина, биват използвани за ферментация, още в древни времена. След употребата им в производството на бира, тези дрожди биват обогатени с още повече аминокиселини, минерали, соли, витамини и хранителни елементи, придобити от хмела и ечемика. За това и ползите от допълнителния прием на бирена мая, могат да бъдат много.

Бирената мая има естествено съдържание на витамини от група В включващи В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), В3 (ниацин), B5 (пантотенова киселина), В6 (пиридоксин), B9 (фолиева киселина) и В7 (биотин). Тя има благотворно влияние върху правилното разграждане и усвояване на мазнини, въглехидрати и протеини. Витамините от тази група повлияват отлично на нервната система, черния дроб, състоянието на мускулите, здравето на кожата, косата, очите и устата.

Регулиране на холестерола

Бирената мая подобно на ябълковия пектин има свойствата да регулира холестерола. Богатият състав от минералите: желязо, калий, манган, калций, магнезий, фосфор и цинк Това я прави един от най-ценните естествени източници на енергия за човешкия организъм. Поради наличието тези микроелементи бирената мая подпомага за синтезирането на ензими и хормони. Те са важни за поддържането на здраво сърце и устойчиви артерии, както и за подобряването на кръвообращението.

Заради богатото съдържание на аминокиселини тя има добро влияние има и върху процесите на възстановяване след боледуване или операция. Въздействието на бирената мая върху клетките е пречистващо. Събужда тялото след психическо изтощение или стрес и му помага да увеличи килограмите, като подобрява апетита. Това се дължи на елементите селен, глутамин и хром. Наред с това, бирената мая има приложимост и в диетите за отслабване, набавяйки нужните елементи и витамини, които често са в недостиг при селектирано хранене.

Бирената мая има орехов, сиренест вкус и често се използва за емулиране на сирене във вегански храни. Използва се и за уплътняване на сосове и дресинги и обогатява всяко ястие с още повече хранителни вещества.

Бирената мая може да помогне при следните здравословни проблеми

По долу са описани някои здравословни проблеми или временни състояния на организма, които могат да бъдат преодоляни или подобрени:

 • Анемия – поради наличието на елемента желязо в бирената мая, тя се препоръчва за хора, страдащи от желязодефицитна анемия.
 • Акне и други видове раздразнена кожа – виското съдържание на витамини и минерали, укрепващи състоянието на кожата. Премахва проблеми като разширените пори и прекалено омазняване, правят бирената мая добър регенератор за кожа, нокти и коса.
 • Бъбреци – известен факт е, че бирената мая повлиява много добре функциите на бъбречната дейност.
 • Висок холестерол – бирената мая се възприема като естествен антибиотик, имайки контрол върху вредните за човешкия организъм бактерии. Лошият холестерол в кръвта може да бъде добре регулиран, благодарение на нейния прием.
 • Вирусни инфекции на белите дробове – Повлияват се много добре, поради имуностимулиращото и защитно действие.
 • Гастрит и язва – наличието на дрожди, нуклеинови киселини и ензими в бирената мая. Отлично повлиява цялостната перисталтика на стомаха, метаболизъм и добро храносмилане.
 • Рак – При химиотерапия и лъчетерапия често се препоръчва прием на селен и други антиоксиданти за неутрализиране на вредата от тях. Минералът селен е антиоксидант.
 • Предменструален синдром (PMS) – в комбинация с витамини и минерали, бирената мая може да се приема при нервност и стрес.
 • Черен дроб – бирената мая има полезни свойства и върху черния дроб, като там играе предпазваща роля.
 • Хашимото – след консултиране с лекар, може да се ползва бирена мая, поради допълнителното ѝ влияние, когато се комбинира с други полезни храни и добавки. Такива са например: рибено масло, канела, мед, орехи, зелен чесън, лук, прополис.
 • Кърмене, лактация – бирена мая се препоръчва при кърмене и за повече мляко на кърмачките, заедно с прием на други полезни храни.
 • Увеличаване на плодовитостта – наличието на цинк в бирената мая, подпомага увеличаването на броя и качеството на сперматозоидите. Бирената мая е естествен източник, който може бъде приеман както от мъжа, така и от жената преди, по време на бременността и след раждане. Това би могло да спомогне не само увеличаването на шансовете за забременяване, но и впоследствие за развитието на плода в утробата и подпомане за безпроблемно раждане.

Хранителни добавки съдържащи бирена мая

Бирената мая е хранителна добавка от AroLife, която съдържа естествен комплекс от живи дрожди, аминокиселини, фибри и минерали, сред които желязо, цинк, магнезий и хром. Естественото съдържание на витамини от грепа В, които са идеални за възстановяване здравето на косата и кожата. Оказва благоприятен ефект при акне, възпаление на кожата, косопад, пърхот. Подхранва ноктите, подпомага синтеза на ензими и хормони, които са важни за поддържането на здраво сърце, за укрепването на артериите и подобряването на кръвообращението.

Естественото съдържание в Бирена мая на витамини B комплекс подпомага храносмилането, способства за усвояването на мазнините, въглехидратите и белтъчините. Изпълва организма с енергия. Спомага за възстановяване на силите след спорт, заболявания и тежък физически труд.

Задайте вашият въпрос към специалиста

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *