Начало » Бирена мая – за какво е полезна?

Бирена мая – за какво е полезна?

Бирената мая представлява вторичен продукт, съществуващ в едноклетъчните гъби (дрожди), с латинско наименование Saccharomyces cerevisiae. Те са известни като изключително адаптивни едноклетъчни еукариотни микроорганизми, способни да оцелеят в среда с дефицит на кислород за определен период и да живеят в много различни среди. Поради тази причина, биват използвани за ферментация, още в древни времена. След употребата им в производството на бира, тези дрожди биват обогатени с още повече аминокиселини, минерали, соли, витамини и хранителни елементи, придобити от хмела и ечемика.
За това и ползите от допълнителния прием на бирена мая, могат да бъдат много.
Изпълнена с естествено съдържание на витамини от група В включващи В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), В3 (ниацин), B5 (пантотенова киселина), В6 (пиридоксин), B9 (фолиева киселина) и В7 (биотин), бирената мая има благотворно влияние върху правилното разграждане и усвояване на мазнини, въглехидрати и протеини. Витамините от тази група повлияват отлично на нервната система, черния дроб, състоянието на мускулите, здравето на кожата, косата, очите и устата.
Бирената мая има свойствата да регулира холестерола. Богатият състав от минералите: желязо, калий, манган, калций, магнезий, фосфор и цинк прави бирената мая един от най-ценните естествени източници на енергия за човешкия организъм.
Поради наличието тези микроелементи бирената мая подпомага за синтезирането на ензими и хормони, които са важни за поддържането на здраво сърце и устойчиви артерии, както и за подобряването на кръвообращението.
Заради богатото съдържание на аминокиселини, особено добро влияние има и върху процесите на възстановяване след боледуване или операция, като ги ускорява.
Въздействието на бирената мая върху клетките е пречистващо. Събужда тялото след психическо изтощение или стрес и му помага да увеличи килограмите, като подобрява апетита. Това се дължи на елементите селен, глутамин и хром. Но наред с това, бирената мая има приложимост и в диетите за отслабване, набавяйки нужните елементи и витамини, които често са в недостиг при селектирано хранене.
Бирената мая има орехов, сиренест вкус и често се използва за емулиране на сирене във вегански храни, уплътняване на сосове и дресинги и обогатява всяко ястие с още повече хранителни вещества.
Ето и още някои здравословни проблеми или временни състояния на организма, които благодарение на благотворното влияние на бирената мая могат да бъдат преодоляни или подобрени:
Анемия – поради наличието на елемента желязо в бирената мая, тя се препоръчва за хора, страдащи от желязодефицитна анемия.
Акне и други видове раздразнена кожа – виското съдържание на витамини и минерали, укрепващи състоянието на кожата, премахваща проблеми като разширените пори и прекалено омазняване, правят бирената мая добър регенератор за кожа, нокти и коса.
Бъбреци – известен факт е, че бирената мая повлиява много добре функциите на бъбречната дейност.
Висок холестерол – бирената мая се възприема като естествен антибиотик, имайки контрол върху вредните за човешкия организъм бактерии. Лошият холестерол в кръвта може да бъде добре регулиран, благодарение на нейния прием.
Вирусни инфекции на белите дробове – Повлияват се много добре, поради имуностимулиращото и защитно действие.
Гастрит и язва – наличието на дрожди, нуклеинови киселини и ензими в бирената мая, отлично повлияват цялостната перисталтика на стомаха, метаболизъм и добро храносмилане.
Рак – При химиотерапия и лъчетерапия често се препоръчва прием на селен и други антиоксиданти за неутрализиране на вредата от тях. Минералът селен е антиоксидант.
Предменструален синдром (PMS) – в комбинация с витамини и минерали, бирената мая може да се приема при нервност и стрес.
Черен дроб – бирената мая има полезни свойства и върху черния дроб, като там играе предпазваща роля.
Хашимото – след консултиране с лекар, може да се ползва бирена мая, поради допълнителното ѝ влияние, когато се комбинира с други полезни храни и добавки – например: рибено масло, канела, мед, орехи, зелен чесън, лук, прополис.
Кърмене, лактация – бирена мая се препоръчва при кърмене и за повече мляко на кърмачките, заедно с прием на други полезни храни.
Увеличаване на плодовитостта – наличието на цинк в бирената мая, подпомага увеличаването на броя и качеството на сперматозоидите. Бирената мая е естествен източник, който може бъде приеман както от мъжа, така и от жената преди, по време на бременността и след раждане. Това би могло да спомогне не само увеличаването на шансовете за забременяване, но и впоследствие за развитието на плода в утробата и подпомане за безпроблемно раждане.

Бирената мая на AroLife съдържа естествен комплекс от живи дрожди, аминокиселини, фибри и минерали, сред които желязо, цинк, магнезий и хром. Естественото съдържание на витамини от грепа В, които са идеални за възстановяване здравето на косата и кожата. Оказва благоприятен ефект при акне, възпаление на кожата, косопад, пърхот, подхранва ноктите, подпомага синтеза на ензими и хормони, които са важни за поддържането на здраво сърце, за укрепването на артериите и подобряването на кръвообращението.
Естественото съдържание в Бирената мая на AroLife на витамини B комплекс подпомага храносмилането, способства за усвояването на мазнините, въглехидратите и белтъчините, като изпълва организма с енергия. Спомага за възстановяване на силите след спорт, заболявания и тежък физически труд.

https://arolife.bg/wp-admin/

Задайте вашият въпрос към специалиста

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.