Начало » Алергия

Алергия

Терминът алергия произлиза от гръцките думи allos (друг, различен) и ergos (дейност). Понякога човешкият организъм реагира нетипично на безвредни вещества, като образува имунни антитела срещу тях, за да се защити. Антителата са белтъчни молекули, синтезирани от определен вид левкоцити (бели кръвни клетки), чиято роля е да неутрализират патогенните клетки, каквито са бактериите, гъбичките, многоклетъчните паразити и вирусите, както и протеиновите отрови и някои други чужди вещества.

Какво представляват Алергиите?

Алергията представлява прекомерна защитна реакция на имунната система, към външни дразнители, които не застрашават пряко тялото. Такива могат да бъдат определени хранителни продукти, прах, акари, животински косми, метали, лекарствени средства, химически вещества, ужилване от насекоми, полени, цветен прашец, мухъл, плесен, влага, слънце, студ и множество други неща, неизменно съпътстващи нашия живот.

Първоначалната изява на алергията е развиване на чувствителност или наличие на наследствено предразположение, която може да се „отключи“ още в ранна детска възраст, когато още е трудно да се определи конкретния дразнител. Възможно е алергията да се развие и във всеки друг жизнен етап. Всичко това е свързано с имунната система и нейната реактивност, която също се изменя с възрастта и промените в човешкия организъм, особено в съчетание със силното замърсяване на въздуха, характерно за големите градове.

За разлика от здравия организъм, при който имунната система умее да разпознава и обезоръжава вредните елементи, организмът на алергичните хора възприема дори най-безобидните явления на околната среда като вредител и реагира с изработване на защитни антитела. Алергията може да се раздели основно на три вида: остра, забавена и скрита – хронична.

Симптоми на алергиите

При острата алергия симптоматиката е силно изявена при непосредствен контакт с дразнителя (алергена). Проявите са резки и интензивни и най-често са свързани с бързо подуване или обрив, продължително кихане, сълзене и парене на очите, пребледняване, трудно преглъщане или стягане в областта на гърлото и гърдите. Този вид остра реакция може да се прояви към хранителни продукти, лекарствени средства, слънце, ужилване, животински косми или допир с метал.

При забавените алергии проявяването на симптомите се наблюдава часове след контакт с дразнителя. Това по-често се случва при поленовите, плесенните, алергиите към домашен прах и акари, и към химически вещества и миризми. Проявите при поленовите алергични реакции се изразяват като сенна хрема, хроничен синуит, астма или бронхит. При плесенните спори, освен хронична хрема, може да бъде засегнат и стомашно-чревния тракт, да се появи мигрена или депресивно състояние.

За сенната хрема е характерно отделянето на обилни секрети и оток на лигавиците, причинени от веществото хистамин. Появява се усещане за силен сърбеж и пърхане в гърлото, носа, очите и устната кухина, както и кихане и отпадналост. Този вид реакция е широко разпространен и се проявява сезонно, според цъфтежа на растенията.

Скрити симптоми на алергия

Към скритите, или хронични алергии симптомите се проявяват до няколко дни след контакт с алергена. Често срещани хранителни дразнители са продуктите от краве мляко, яйца, пшеница, телешко месо, подправки. При алергиите към гъбички могат да се наблюдават следните симптоми:

Екзема, атопичен дерматит, невродермит, мигрена, бронхит, възпаления на стомашно-чревения тракт или пикочния мехур.

Преодоляване на алергичните състояния

Отговорите се коренят в нашата имунна система и прочистването на организма от вредни и нежелани наслагвания и шлаки. Това става посредством детоксикация, преминаване на диета при алергии, свързани с хранителни продукти и засилване на имунната система. В случай, че нямате свръхчувствителност към пчелните продукти, клеевата тинктура, която се произвежда от пчелен мед и служи за Апитерапия. Тя еподходящ естествен имуностимулант, източник на биоактивни вещества, който допринася както за доброто състояние на горните дихатели пътища, така и за стомашно-чревния тракт.

Клеевата тинктура е хранителна добавка от AroLife, която има общо укрепващ ефект върху цялостното състояние на организма. Ефекта е изразен силно антибактериално, антивирусно и регенериращо действие. Подпомага имунната система и увеличава защитните сили на човешкия организъм.

Използвани източници: „Въведение в природолечението – Моята практика“ – д-р Атанас Михайлов

Задайте вашият въпрос към специалиста

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *